Paikka: Tassu-TV:n studio.
Tassu-TV-kanavalla on alkamassa ajankohtaisen keskusteluohjelman, Hundkarusellenin, kuvaukset. Koiravaalit ovat lähestymässä ja studioon on kutsuttu edustaja kustakin roturyhmästä kertomaan ajatuksistaan ja ideoistaan. Teemana on koiraystävällinen kaupunki.

Kameroita viritetään oikeille paikoilleen ja paneelin keskustelijat ohjataan istumaan puoliympyrän muotoon asetetuille tuoleille. Keskusteluohjelman juontaja, Unelma Saluki  tekee viimeisiä valmistelujaan ennen suoraa lähetystä. Mäyräkoiria vaalikeskustelussa edustaa Hermann Mäyräpää. Hän on suoraan alenevasta polvesta legendaarisesta Hesekiel Mäyräpäästä, joka oli aikansa edelläkävijä monissa koirien arkea koskevissa uudistuksissa.

saluki-normal.jpgUnelma Saluki.


Hermannille on tuotu paikalle rappuset, jotta se on päässyt kipuamaan tuolilleen. Hermannilla on mukana myös pari avustajaa, jotka nostavat sen jatkuvasti otsalta lipsahtavia silmälaseja lattialta ja tekevät muistiinpanoja. Lähetys alkaa ja Unelma Saluki johdattelee katsojat illan teemaan. Panelistit esitellään ja teemojen käsittely alkaa.

tuolilla-normal.jpg

Hermann Mäyräpää.

------

Unelma Saluki (US):  - Nelosryhmän edustaja, Hermann Mäyräpää...
Hermann Mäyräpää (HM): - Se on HermaNN, kahdella ännällä, jos saan huomauttaa. Ne ännät kuuluvat siinä.
US: - Tuota...aivan.. Herra Mäyräpää, miten te näette koirien tämän hetken tilanteen kaupunkimiljöössä?
HM: - Asiat ovat parantuneet paljon, mutta tehtävää on vielä valtavasti. Kaupunkien tulee olla entistä koiraystävällisempiä, avoimempia ja helppokulkuisempia. Olen suunnitellut luonnoksissani esteetöntä kaupunkia. Kulkureitit ovat avoimet ja myös lyhytjalk... kaikenlaisilla koirilla on mahdollisuus esteettömään ja turvalliseen liikkumiseen.
Erilaisia yhteisöaktiviteetteja tulee järjestää paljon nykyistä enemmän. Tähän liittyen olen tehnyt hyvää palautetta saaneen aloitteen yleisistä koirasaunoista. Nehän kaupungeista monen muun asian ohessa puuttuu. Palveluskunta kuuluu tietenkin saunakulttuuriin.

Studiossa kuuluu epämääräistä mutinaa ja hajanaisia vastalauseita. Ilmeisesti kaikkien ryhmien edustajat eivät ole yhtä mieltä koirasaunojen tarpeellisuudesta. Mm. Birgit Bernese alkaa äkillisesti läähättää ja studioavustajat kiiruhtavat hakemaan sille kosteata pyyhettä ja vesikuppia.

------

HM: - Kaupunkipyöriä on tuotu kaupunkilaisten käytettäväksi, mutta koirathan eivät osaa polkea polkupyörällä, vai oletteko eri mieltä?  Tämä seikka on tainnut unohtua kaupunkisuunnittelijoilta.  Olenkin kehitellyt koirakansalaisille kaupunkilaudan. Sillä voi turvallisesti ja näppärästi liikkua kaupungissa paikasta toiseen.
US: - Herra Mäyräpää, mitenkäs te potkitte lisää vauhtia tuollaisella laudalla? Teillähän ei jalat yletä maahan.
HM: - Toivoisin, ettei jalkojeni mitasta huomautettaisi jatkuvasti.
US: - Mutta enhän...
HM: - ..en MINÄ laudalla aio vauhtia potkia enkä hikoilla sen asia takia. Kun lähdetään ulkoilemaan, otetaan tietenkin palveluskuntaa mukaan. He potkuttavat vauhtia tarpeen mukaan.

jiibb-normal.jpg


 --------

US: - Herra Mäyräpää, mainitsitte aiemmin yhteisöaktiviteetit. Mitä tarkoititte niillä, voitteko antaa esimerkkejä? Mitä lisää te toisitte koirayhteisölle, mikäli teidät valittaisiin Paikalliseen Liittoon?
HM: - Avoimuuden ja helppokulkuisuuden lisäksi pidän hyvin tärkeänä, että yhteisöissä harrastetaan liikuntaa ja toimitaan yhdessä. Paikallisen Liiton jäsenenä voisin edistää vielä paremmin näitä asioita. Olen suunnitellut mm. citymetsästystapahtumaa. Se olisi leikkimielinen, mutta urheiluhenkinen tapahtuma. Aina ei ole mahdollisuutta päästä metsään. Tapahtumia voidaan järjestää myös kaupungeissa ja taajamissa. Täältäkin löytyy luolia ja kätköjä. En ole tosin vielä päässyt suunnittelussa eteenpäin Citykaniyhdistyksen kanssa, he vähän vielä epäilevät rooliaan tässä...

Tässä kohtaa Vinttikoiraryhmän edustaja Gabriel Grey'N-Anatomia-Hound hätkähtää hereille ja on pudota tuoliltaan.

Gabriel Grey'N-Anatomia-Hound: -Hei Hermanni, aivan loistava idea! Me kymppikerhossa ollaan kyllä ehdottomasti mukana tässä citykanitapahtumassa. Ollaankin jo vähän kyllästytty vieheen metsästykseen.

-----

US: - Millaisia asioita olette jo saaneet aikaiseksi yhteisöissänne? Herra Mäyräpää?
HM: - Kaupunkeihin ja taajamiin on  jo tulossa aloitteestani hyväntuoksuisia henkilöitä sinne sun tänne. Heitä voi käydä luvan kanssa nuolemassa kasvoihin ja puhdistamassa sieraimet. Tällainen mahdollisuus on puuttunut kaupungeista täysin. Samat henkilöt voisivat tarvittaessa toimia myös muissa avustavissa tehtävissä.

Lisäksi ideani pohjalta on kehitelty koirien kulkureiteille erilaisia mieltä ja kehoa kehittäviä maastoesteitä. Kuten aiemmin mainitsin, aina ei ole mahdollisuutta päästä metsään. Luonto voidaan tuoda myös kaupunkiin! Yksi suosituimmista maastotehtävistä on ollut "maastoalue". Siinä hiekkalaatikon kokoisella alueella on risuja, käpyjä, hiekkaa, multaa ja muuta vastaavaa mukavan tarttuvaa materiaalia. Erityisesti pitkäkarvaiset yhteisömme jäsenet ovat olleet innoissaan näistä!

Me nelosryhmässä olemme ehdottomasti sillä kannalla, että hullu se on, joka tekee, jos joku muu voi tehdä puolestasi. Siksi kannatan avustajien käyttöä. Parempi keskittyä tärkeimpiin koirayhteisöissä tarvittaviin taitoihin ja niiden kehittämiseen. Tärkeiden taitojen oppimista olen edistänyt järjestämällä  useita kursseja sekä julkaissut lukuisia oppi- ja kurssikirjoja, kuten Intensiivikerjäys yhteisöissämme, Mielensäpahoittajan ABC sekä Jalalla koreasti - kaupunkiyhteisön haasteet tappijalan näkökulmasta.

--------

Keskustelu studiossa jatkuu vilkkaana koko suoran lähetyksen ajan...