Nyt ajateltuna en ymmärrä, miten olen tullut toimeen ilman mäyräkoiraa koko ikäni. Voi todeta ainoastaan, että parempi myöhään kuin ei milloinkaan... Voiko olla särmikkäämpää ja suloisempaa lemmikkiä ja harrastuskaveria? Ei voi!

MUTTA. On tässä ollut ihmettelemisenkin aiheita. Kuten nyt tuo liikkumisen ilo ja riemu... Mäyräkoiran ulkoilu on pääsääntöisesti sidoksissa neljään eri tekijään:

 

1) VUOROKAUDENAIKA. Kun on aikaista, ei pysty. Kun on myöhäistä, ei pysty. Hieman avattuna tämä tarkoittaa sitä, että jokainen aamu on pienoista tahtojen taistelua. Aamun määritelmä on meillä päin kutakuinkin kaikki ennen kello yhdeksää tapahtuva toiminta.. Laps’ väsynyt pitää käydä nostamassa makuupaikastaan (mihin kulloinkin se on ehtinyt piiloutua) ja kantaa eteiseen ja mielellään ulos asti. Ja sitten mennään niin pitkin hampain että! Mutta nätisti kyllä tulee pissat ja kakat – ja eikun äkkiä takas sisään! Sama juttu käänteisenä illalla – kun mäyräkoiralla on ehtinyt lyödä iltamoodi päälle ja se on puolitiedottomassa tilassa – ei halua ulos, ei kiinnosta, ei pissahätää!

 

2) VALLITSEVA SÄÄTILA. Tätä pohdin jo aiemmassa päivityksessä. Kertomuksista ja päivityksistä päätellen Suomi on kesäkuussa ollut täynnä Ruususen unta nukkuvaa mäyräkoirakansaa – säätila ei kesäkuussa ollut makkaraisia miellyttävä, joten on tullut nukuttua muutama viikko varastoon odotellessa parempia metsästyssäitä..

 

3) MUUTEN VAAN HANKALAA. Vuorokaudenaikaa ja säätilaa ei voi syyttää kaikesta, ei edes mäyräkoira. Monesti on muuten vaan hankalaa eikä huvita. Miss Mäyränen kulkee juuri sitä tahtia, kuin itse haluaa. Mikäli haluaa. Kyljelleen se ei ole vielä oppinut heittäytymään, niitäkin tapauksia olen kuullut olevan. Mutta jos tuntuu siltä, että johonkin jäädään passiin, niin siihenhän sitten lyödään persletti maahan ja ihmetellään. Ihan sama miten houkuttelet. Hölkkäharrastusta en kyllä aloittaisi tuon koiran kanssa, koska vauhti pitää määritellä aina HÄNEN ehdoillaan. Ei siinä auta kiirehtiminen, hoputtaminen eikä häslääminen.Koskaan en ole antanut periksi ja esim. kantanut pois jostain tilanteesta, mutta hyvin tuo silti osaa määräysvaltaa käyttää..

tuumailen-normal.jpg

Minen liiku, tuumailen tässä hetken.

 

4) OMAVALINTAINEN PUUHASTELU ON POP. Kun tähdet ovat oikein päin, lämpötila ja muut vallitsevat sääolosuhteet miellyttävät mäyräkoiraa JA se saa itse määritellä touhuilunsa, jo alkaa näkyä liikkumisen ja ulkoilun riemua! Tämän näkee hyvin esim. mökillä. Tai tallilla. Mökillä menee pihamaalla touhutessa tuntikausia ja tallilla kelpaa kaikki, kunhan samalla saa tarkkailla kissojen liikkeitä...

 

t%C3%B6rm%C3%A4ll%C3%A4-normal.jpg