Uusia mäyräkoiran alalajeja on löytynyt! Tutkijat ovat jatkaneet pitkäjänteistä aherrustaan mäyräkoirien tutkimisessa ja alalajien määrittelyssä, ja ovatkin löytäneet taas muutamia uusia rotuja. Näissä mäyräkoiran alalajeissa on kaikki värit, koot ja karvanlaadut tavattuja ja sallittuja.

 

Kakkiainen. Tuumailee, pyörii akselinsa ympäri, etsii sopivaa paikkaa. Askel eteen, kaksi taakse. Olisiko tuossa, ei vaan tuossa, tai sittenkin tuolla... Kakkiainen tekee päivän tuotoksista ja niiden aikaansaamisesta taidetta. Pyörii, kierii, haistelee tuulen suuntaa. Tekee tarpeensa aina tuulen yläpuolelle.

Erittäin tarkkaan harkittu monisyinen toimenpide tyssää usein siihen, että vastaan tulee joku, jolle pitää räyhätä, lenkkeilijän asu kahisee, tikka ei hakkaa rytmissä puuta tai jokin muu oleellinen seikka häiritsee keskittymistä. Kaikkiainen on mestari työssään; siinä missä moni muu olisi jo luovuttanut, kakkiainen vaan jatkaa tätä rutiiniaan. Aloittaa tarpeen mukaan alusta. Ja viimein, viimein tuotos on ulkona! Sen vieressä sipaistaan pienet takanakkituuletukset ja kakkiainen jatkaa matkaa erittäin, erittäin tyytyväisenä itseensä!

Auta armias kakkiaista pakkasella! Sen kestävyys on suurella koetuksella. Miten helppoa olisi heittäytyä helposti kakkaavien yhä suurenevaan massaan, ja moni kakkiainen niin tekeekin. Mutta ne harvat, jotka pystyvät säilyttämään myös huonoissa olosuhteissa tämän ikiaikaisen, silmiä hivelevän kauniin rituaalin, ovat todella ansainneet nimityksensä.

Rasittaviahan nämä kyllä arjessa ovat.


kakkiainenkehys.jpg

Tämä kakkiainen ei ole ilmeestä päätellen kovin tyytyväinen tarjolla oleviin vessapaikkoihin.Pesukone. Erittäin tehokas kotiemme pieni pesulappu. Pesukoneella on vain pienikokoinen pesualue, eikä  se täten pysty puhdistamaan laajoja alueita kerrallaan, mutta erittäin ulottuva tämä on. Karhea kieli yltää paikkoihin, joihin emme uskoisikaan. Pesukone kiipeää vaikka pylly edellä puuhun (lue: siivottavaan kohteeseen), jos se on päättänyt, että kyseinen kohde puhdistetaan. Sinnikäs ja voimakastahtoinen. On mieltynyt erityisesti ihmisten kasvoihin ja sierainten puhdistukseen, mutta muutkin ruumiinjäsenet, kuten käsivarret ja sääret, sille kelpaavat.

Taitavimmat pesukoneet tekevät niin yllättäviä hyökkäyksiä, ettei pesukohde ehdi reagoida mitenkään. Mitä enemmän pesukonetta yrittää hillitä, sen enemmän se innostuu. Herätyskellona pesukone olisi varmasti tehokas, mutta mäyräkoiran ollessa kyseessä ei voi kyllä luottaa siihen, että se aamulla ainakaan kovin aikaisin olisi ketään herättämässä...


pesulappukehys.jpg

Pahaa-aavistamattomalle pesukoneen kohteelle siivoushyökkäys saattaa tulla täytenä yllätyksenä.Kynsisaksiseko. Saattaa olla hyvinkin reipas ja rohkea koira kaikissa askareissaan, mutta kun näkee kynsisakset, muuttuu surkeaksi ja kaltoinkohdelluksi raasuksi. Vaihtoehtoisesti saattaa muuttua raivokkaaksi itsensä ja koskemattomuutensa puolustajaksi. Saattaa ilmoittaa eriävän mielipiteensä myöskin kovaan ääneen.

Kaksitahoinen käytökseltään ja siksi hankala ymmärtää: toisaalta useimmiten rakastaa rapsuttelua, paijaamista, halimista ja painimista, mutta kun lähestytään ajatuksenkin tasolla kynsiä ja niihin liittyviä toimenpiteitä, muuttuu täysin eri koiraksi. Vaikka eivät mitään muuten ymmärtäisi, oppivat lähes sisäsyntyisesti sanat "kynsienleikkuu" ja kynsisakset". Jos nämä sanat lausutaan ääneen, ei kynsisaksisekoa yleensä näe kuin seuraavan ruoka-ajan lähestyessä.

Yleensä onneksi iän ja kokemusten myötä kynsisaksiseko pääsääntöisesti oppii hyväksymään kynsisakset ja niihin liittyvät toimenpiteet. Pitkin hampain tosin.


peiton%20allakehykset.jpg

Kynsisaksiseko on kynsisaksirajoitteinen. Tässä eräs yksilö on piiloutunut taitavasti kynsienleikkuulta.


Valopää. Ei ole niin pientä auringonsädettä, ei ole niin pientä valon kaistaletta, ettei tämä aurinkokuningas sitä löydä. Sitä ei pidättele huonekalut, perheenjäsenet tai mitkään muutkaan esteet, kun se saa havainnon pienestäkin valonsäteestä. Valopää on tasalämpöinen eläin, ja viettää talvet horroksessa. Se ei kuitenkaan elä talven yli vararavintonsa turvin, vaan itse asiassa vaatii entistä enemmän ruokatarjoilua talvikuukausina. Mikäli sen huomion haluaa saada kaamosaikaan, se tulee kantaa saunaan, takan eteen tai jonkin muun lämmön lähteen lähelle, jolloin se saattaa hieman piristyä. Myöskin kirkasvalolampun on huomattu piristävän näitä talvikuukausina.

Helmi-maaliskuussa valopää kaivautuu esiin peittojensa alta ensimmäisten huoneistoon osuvien auringonsäteiden myötä. Se suorastaan hullaantuu keväästä. Valopää pystyy muokkaamaan kehoaan kuten barbapapa sen mukaan, minkä muotoisesta tai kokoisesta auringonsäteestä on kyse, niin ettei mikään osa sen kehosta jää paitsi tätä harvinaista herkkua. Se ottaa kaiken hyödyn irti kehollaan lämmittävästä säteestä. Mikäli samassa taloudessa on useampia valopäitä, saattaa kapeimpiin auringonsäteisiin tulla ruuhkatilanne. On kuitenkin havaittu, että nämä osaavat asettua myös jonoon maksimaalisen hyödyn saavuttamiseksi!


auringossakehys.jpg

Valopää herää keväällä auringon ensi säteisiin. Kapeinkaan valonsäde ei ole sille liian mitätön lämmönlähteeksi ja päivän piristäjäksi.


Vihertassumäyräkoira. Ihastuttava kotiemme apulainen. Peräpukaman alalaji, joka on erityisesti omistautunut puutarha- ja hortonomia-alan askareisiin. Kaikki eivät valitettavasti perusta vihertassun avusta puutarha- ja kasvienhoidollisissa töissä. Vihertassu on usein hyvin suurpiirteinen: kun sille osoittaa kohdan, johon tulisi kaivaa kukkapenkki, se useimmiten on pian kaivamassa ihan eri paikkaa. Tai kun sitä ohjeistaa perkaamaan kukkapenkistä rikkaruohot, se repii sieltä ylös perintöhortensiat. Tai kun kukkasipulit on saatu peiteltyä maahan, se saattaa vielä tehdä laadunvalvontaa ja kaivaa ne esille tarkistelua varten. Reipas ja oma-aloitteinen tämä kyllä on; kaivaa ja rapsuttaa ihan omia aikojaankin, useimmiten sieltä mistä ei pitäisi.

Vihertassu on hyvin mieltynyt multaan, hiekkaan ja kaikenlaiseen materiaan, josta saa aikaan mahdollisimman isoa sotkua. Sitä enemmän sen nauttii, mitä enemmän se rähjääntyy askareissaan. Töiden jälkeen onkin mukava rentoutua piehtaroiden puhtaissa lakanoissa.


apulainen2kehys.jpg

Vihertassu on hyvin ahkera ja aikaansaava pikku puutarhuri. Valitettavasti se vaan usein on ahkeroimassa väärässä paikassa ja vääriä asioita.