Mäyräkoirien tutkimuskeskus on seurannut vuosikausia mäyräkoirien elämää. Tutuksi ovat tulleet matalajalkojen luonteen ja ulkonäön erityispiirteet sekä arjen askareet. Kaikkien havaintojen tarkan analysoinnin jälkeen tutkimuskeskus on tullut seuraavaan lopputulemaan: mäyräkoiran rotumääritelmä on otettava uudelleen käsittelyyn ja päivitettävä.

Ohessa tiivistelmä uudesta mäyräkoiran rotumääritelmästä. Mäyräkoiraa harkitsevaa pyydetään lukemaan rotumääritelmä tarkoin läpi. Ostotilanteessa ostajien suositellaan allekirjoittavan liite A143 ”olen täydessä ymmärryksessä”. Mäyräkoiran kanssa jo arkensa jakavalle ei oikeastaan ole mitään ohjeita, muuta kuin että tsemppiä vaan.

 

1. KÄYTTÖTARKOITUS

Sohvan päällä ja peiton alla nukkuva metsästyskoira.

 

naama6.jpg

 

2. LYHYT HISTORIAOSUUS

Alkuperämaa Saksa. Havaintoja jo keskiajalta kerjäämässä hiukopalaa bierstubejen edessä. Keskieurooppalaisista ajokoiraroduista jalostettiin rotuja, jotka soveltuivat erityisesti maanalaiseen metsästykseen. Näistä lyhytraajaisista koirista erottui erityisesti mäyräkoira, joka tunnetaan yhtenä monipuolisimmista kotien ja asuinalueiden terroristeista. Erikoistunut nukkumaan peiton alla. Mäyräkoira toimii erinomaisesti myös maan päällä haukkuen naapurit ja muut kulkijat sekä karkottaen niin toivotut kuin ei-toivotutkin vieraat.

 

IMG_0713.jpg

 

3. YLEISVAIKUTELMA

Matala, lyhytraajainen ja pitkänomainen (olipa uutinen). Muistuttaa jossain määrin makkaraa (lepotilassa metrilenkkiä). Pään asento on ryhdikäs, paitsi kun se on piilossa tyynynliinan sisällä. Sukupuolileima on selvä – tilanteen voi helposti tarkistaa vatsan alta. Vaikka raajat ovat lyhyet suhteessa runkoon, on mäyräkoira hyvin liikkuvainen ja ketterä, jota ei moni ymmärrä. Moni mäyräkoiran ulkonäölle nauranut on saanut kokea mäyräkoiran jääkauden eikä erehdy toista kertaa irvailemaan.

 

kallio.jpg

 

4. TÄRKEITÄ MITTASUHTEITA

 

Maavaraa tulee olla sen verran, että mäyräkoira pääsee hyppäämään sohvalle. Lisäksi maavaran tulee olla sellainen, että koira pystyy kulkemaan luonnossa esteettömästi karattuaan taluttimestaan. Säkäkorkeus on tasapainoisessa suhteessa rungon pituuteen. Kaikki mäyräkoirat näyttävät kauniilta.

 

 

palapeli.jpg

 

5. KÄYTTÄYTYMINEN / LUONNE

Ystävällinen ja tasapainoinen aina, kun asiat sujuvat mäyräkoiralle mieluisalla tavalla. Pahoittaa mielensä epäkohteliaasta käytöksestä. Intohimoinen kaikkea mielenkiintoista tekemistä kohtaan, mutta haistattaa pitkät kaikelle epäkiinnostavalle. Uskomattoman kestävä ja ketterä koira, kun kyseessä on ruoan tai muun mielenkiintoisen asian kerjääminen / takaa-ajaminen. Huippuunsa hiottu ja pettämätön hajuaisti, joka havaitsee kaiken vähänkin kiinnostavan, kuten ruoan, raadot ja muut herkut.

 

6. PÄÄ

Mäyräkoiran pää on umpiluuta. Pientä aivotoimintaa on välillä havaittavissa, mutta ei tiedetä, miten se on mahdollista. Tutkimuksissa ei ole löydetty mäyräkoiralta aivoja.

Nenärusto on herkkä, mutta yllättävän vahva silloin, kun se on tungettava erilaisiin (ei aina edes niin suositeltaviin) paikkoihin.

Kirsu on suuri, lämmin ja kostea aamuisin yhytettynä vasten ihmisen poskea.

Kita on hyvin aukeneva ja yllättävän ulottuvainen koiran ruumiinrakenteeseen ja kokoon nähden. Tosin kita ei ole aukeneva silloin, kun sinne pitäisi saada matolääke tai muu vastaava tuote.

Silmät ovat pääsääntöisesti teelautasen kokoiset, paitsi silloin, kun mitään kerjättävää ei ole. Silmät ovat kirkkaat: erityisen kirkkaat silloin, kun mäyräkoira on tehnyt jotakin mitä sen ei tulisi sääntöjen mukaan tehdä. Ilme on tarmokas ja ystävällinen aina, kun mäyräkoiralla on hyvä päivä.

Korvat ovat riippuvat ja liikkuvaiset. Hyvin usein korvalehdet ovat kääntyneenä ylösalaisin. Korvat ovat myös usein pahasti lukossa, mutta niiden avaamista ei pysty millään mekaanisella keinolla edesauttamaan. On vaan odotettava, että lukkotila menee itsestään ohi.

 

korvat.jpg

 

7. RUNKO

Ylälinja on sulavalinjaisesti niskasta hieman viistoa lantiota kohti jatkuva. Paitsi kun mäyräkoira on alert – tilassa, eli hyvin usein, selkäkarvat ovat pystyssä.

Rintakehä on hyvin selväpiirteinen ja niin voimakkaasti eteen työntyvä, että sen kummallekin puolelle muodostuu kuoppa. Tätä kuoppaa mäyräkoira käyttää usein verukkeena sille, että tarvitsee enemmän ravintoa (vertaa ns. nälkäkuoppa).

Vatsaviiva on hieman kohoava. Paitsi silloin, kun se on melko horisontaalinen. Eli melko usein, varsinkin ruokailun jälkeen.

Häntä on toisesta päästään koirassa kiinni. Häntä on liikkeessä aina, kun koirakin on liikkeessä. Häntä liikkuu myös itsenäisesti aina, kun mäyräkoira on erityisen iloinen. Hännän tyvessä on peräaukko, joten hännän piiskaus kasvoihin kertoo siitä, että koira on hyvin pian liian lähellä.

 

8. RAAJAT

Kyynärvarret ovat lyhyet, mutta eivät niin lyhyet, ettei koira pysty kulkemaan haluamassaan maastossa. Pussilakanan sisällä lyhyistä kyynärvarsista on hyötyä.

Käpälät tuoksuvat popcornilta. Päkiät ovat voimakkaat ja kestävät, jotta niillä pystyy kulkemaan hankalassakin maastossa, kuten ihmisen kasvojen päällä.

Takareidet ovat pitkät ja lihaksikkaat varmistaakseen koiran pääsyn sohvalle. Toisinaan reidet eivät ole tarpeeksi voimakkaat, jotta koira pääsisi sänkyyn. Myöskin maavara voi olla niin pieni, että koira ei pääse itse sänkyyn. Silloin tulee varmistaa koiralle esteetön ja turvallinen pääsy sen haluamiin paikkoihin muulla tavoin. Tätä ei katsota virheeksi mäyräkoiralle, vaan se on ainoastaan hellyttävää.

 

tassu.jpg

 

9. LIIKKEET

Liikkeet ovat vaivattomat ja tehokkaat. Eturaajan liike on pitkä ja matala, takaraajan liike on voimakkaasti työntävä (mäyräkoiran pääsy sen haluamiin paikkoihin). Liikkeet loppuvat kokonaan, jos sääolosuhteet eivät ole mäyräkoiralle suotuisia. Väkisin mäyräkoiraa ei saa liikkeelle, paitsi kylki pitkin maata. Raajojen liikkeet ovat pääsääntöisesti yhdensuuntaiset, paitsi silloin kun koira ei osaa päättää mihin suuntaan menisi.

 

 

pediss%C3%A4.jpg

 

10. KARVAPEITE

Mitä pidempi karva on, sen enemmän imuroitavaa kotona. Mitä lyhyempi karva on, sen enemmän imuroitavaa kotona. Mitä karkeampi karva on, sen enemmän imuroitavaa kotona.

 

11. KOKO JA PAINO

Normaalikokoisen rinnanympärys on yli 35 senttiä, paino alle 9 kg. Paitsi silloin kun se on yli 9 kg. Kääpiömäyräkoira on edellistä pienempi. Kaniinimäyräkoira on kaikkein pienin. Monesti kaniinimäyräkoira ei tiedä, kumpi se olisi, kääpiö vai kaniini. Siinä sitä sitten ihmetellään.

 

12. VIRHEET

Kaikki poikkeamat edellä mainittuihin kohtiin katsottaisiin virheiksi, ehkä jossain rodussa. Mutta kun mäyräkoiralla ei ole virheitä. Ne ovat kaikki täydellisiä.

 

kimaltelee.jpg

 

Alkuperäislähde: Mäyräkoiran rotumääritelmä. Suomen Kennelliitto ry.