Mäyräkoiran merkityksestä läheistensä hyvinvoinnille on ristiriitaista tutkimustietoa. Mäyräkoirain Liitto haluaa esittää kommentin asiasta. Ehkä lohduttaakseen tai kannustaakseen niitä mäyräkoirien palvelijoita, jotka välillä vaipuvat arjessa epätoivon alhoon.. tai toisaalta kannustaakseen heitä, jotka vielä jostain syystä pelkäävät tehdä päätöstä siirtymisestään mäyräkoiran palvelijaksi.

 

pommimayranen.jpg

 

Ensinnäkin, koiranomistajuudella on huomattu olevan myönteisiä sosiaalisia vaikutuksia (Koiranomistajuus Suomessa, Suomen Kennelliiton julkaisuja 1 /2014). Koiran omistaminen ja sen kanssa puuhastelu ja harrastaminen luo yhteisyyttä ja vahvistaa koiranomistajan sosiaalista pääomaa. Koiranomistajuus "puskuroi negatiivisia elämänmuutoksia ja edistää mm. sairaudesta toipumista".

Koiran on todettu jopa vaikuttavan alentavasti verenpaineeseen ja kolesteroliarvoihin. Koiran katsominen ja koskeminen aiheuttaa ihmisessä positiivisia reaktioita ja mielihyvää ja synnyttää rauhan tunnetta. Koira voi kokonaisvaltaisesti vähentää stressiä ja ahdistusta.

 

 

painia3.jpg

.....

Mutta mitä ihmettä tällä kaikella on tekemistä mäyräkoiran kanssa!?

Koetko erityisen suurta mielihyvää kun tappijalka livahtaa kolmatta kertaa päivän aikana ulko-ovesta omille reiteilleen, palatakseen viiden tunnin päästä läpimärkänä ja raadolta haisevana? Ja sinä odotat sydän syrjällään, milloin tämä oman tiensä kulkija malttaisi palata takaisin?

Tunnetko, kuinka stressitasosi laskee suorastaan kohisten, kun työpäivän päätteeksi palaat kotiin vain huomataksesi, että italiantuliaisistasi on kannat revitty irti ja vessapaperia on vedetty viisi kierrosta ympäri kämpän?

Huomaatko, kuinka mäyräkoiran kanssa liikkuminen saa sosiaalisen elämäsi kukoistamaan? Silloinkin, kun viimeisetkin ihmiskontaktisi poistuvat silmiään pyöritellen takavasemmalle, kun mäykkysi rähjää ja räkii remmin päässä jokaisen vastaantulijan edestä ja takaa?

Koetko, että unenlaatusi on parantunut huomattavasti sen jälkeen, kun ryhdyit nostelemaan mäyräkoiraa pitkin yötä ylös sänkyyn ja sängystä alas sen mukaan, miten se kokee haluavansa? Tai vaihtoehtoisesti kohentelet sen peittoa aina, kun se voimakkaasti ähkäisten ja änisten kääntää kylkeään ja katsoo sinua moittivasti?

Nautitko erityisesti pienistä ylimääräisistä kodinaskareista niiden pakollisten kotitöiden lisäksi - vuodevaate- ja mattopyykistä, sohvan- ja pöydänjalkojen desinfioimisesta, parketin hinkkaamisesta ja hiomisesta?

Koetko, että verenpaineesi on alimmillaan, kun istut lattialla jooga-asennossa ja yrität harjoitella rauhallista hengittämistä sen jälkeen, kun perintömatto on äkillisesti ja ennalta arvaamattomasti yhden päivän aikana rispaantunut kolmasosaltaan?

 

Helmi4.jpg

 

ONNEA!

Mikäli nämä "stressiä alentavat ja elämänlaatua parantavat arjen hetket" ovat sinulle tuttuja, olet ymmärtämässä mäyräkoiraterapian ydintä. Kyllä, olet valinnut hieman vaikean reitin ja elämäntavan. Arjessa sinusta ei välttämättä aina tunnu siltä, että "koira voi kokonaisvaltaisesti alentaa stressiä.."

Mutta tämän kaiken palkitsevuus on sitten kuitenkin jotain ihan käsittämätöntä! Kun viimein ymmärrät sen, että elämäsi ja arkesi ei koskaan palaa ennalleen, ja vilpittömästi hyväksyt sen asian, olet aivan uuden ymmärryksen äärellä. Olet päästänyt mäyräkoiran elämääsi ja sydämeesi ja rakastat sitä hyvinä ja huonoina päivinä, siispä olet

a) vahva

b) sinnikäs

c) kärsivällinen

d) MAAILMAN RAKASTETUIN.

- Mitä muuta voisi toivoa!

 

painia.jpg