Joulumysteeri oli tutkimusten osalta polkenut paikallaan jo monta päivää. Muutama päivä ennen joulua tapahtui kuitenkin merkittävä ja erikoinen käänne. Tutkinnanjohtaja sai sähköpostia lähettäjältä, joka väitti olevansa itse legendaarinen BatMäyrä...


Tutkinnanjohtaja ei epäröinyt hetkeäkään. Hän sopi tapaamisesta niin salaiseen paikkaan, että eksyi itsekin matkalla sinne. Todentotta, hän saisi tavata lapsuudensankarinsa, salaperäisen BatMäyrän! Tilanne oli epätodellinen; kyllähän tästä supersankarista oli puhuttu tutkinnanjohtajan lapsuudessakin, mutta kukaan ei ollut oikeasti häntä  tavannut. Tutkinnanjohtajalla ei ollut kuitenkaan pienintäkään syytä epäillä tämän henkilön todenperäisyyttä, niin aidolta hän vaikutti.


BatMäyrä tunnusti, että hän oli henkilö joulumysteerin takana - hän oli hakenut jouluruokia ja lahjoja, mutta vain sellaisista kodeista, joista hän tiesi, ettei menetys olisi korvaamaton. Hänen tarkoituksenaan oli tuoda pieni jouluyllätys lahjan tai jouluruoan muodossa niihin koteihin, joissa ei jostain syystä ollut sellaiseen mahdollisuutta. 


batm%C3%A4yr%C3%A43.jpg


Tutkinnanjohtajan moraalia koeteltiin. Oliko oikein varastaa niiltä, joilla oli paljon, ja viedä sitä niille, joilla oli kovin paljon vähemmän? Se oli kuitenkin varastamista. Eikä siinä vielä kaikki. Niin huomaamaton supersankari kuin BatMäyrä olikin, hän ei ollut ottanut huomioon sitä tosiseikkaa, ettei ehtisi mitenkään toimittaa kaikkea ruokaa ja lahjoja perille ennen joulua  - ei ilman apua. Siksi hän oli kääntynyt mäyräkoirapoliisin puoleen, luottaen siihen, että tutkinnanjohtaja ymmärtäisi tilanteen erikoisuuden.


Syötyään evääkseen ottamansa puolikkaan lanttulaatikon tutkinnanjohtaja oli tehnyt päätöksensä. Hän ei ikinä tehnyt hankalia päätöksiä tai mitään päätöksiä tyhjällä vatsalla. Siitä ei saanut kuin suolet kipeäksi ja päänsäryn. 

Mäyräkoira oli ennenkin ollut oikeassa, totta puhuen oikeastaan aina. Viiltävällä älyllään ja tilannetajullaan olivat mäyräkoirat tätä kaupunkia hoitaneet ja heitä rakastettiin. Tutkinnanjohtaja oli varma, että kaupunkilaiset luottaisivat heihin nyt ja jatkossa. Näine päätelmineen hän kätteli ylpeydestä vapisevin tassuin BatMäyrän, suuren sankarinsa.


Pari päivää ennen joulua Mäyräkoirapoliisi järjesti kaupunkilaisille torilla suuren juhlan. Paikalla oli nimekkäitä esiintyjiä kuten listaykkönen Manna Suu sekä paikallinen kuuluisuus Toope Salminen ja Mäyräkoirat. Kaupunkilaiset olivat joulumielellä ja nauttivat ohjelmasta. Tarjolla oli myös glögiä ja joulupuuroa, koirille laktoosittomana. 


bard%20ja%20tyt%C3%B6t%203%20hm.jpg


Kaikkien yllätykseksi tutkinnanjohtaja piti puheenvuoron, jossa hän julisti joulumysteerin ratkaistuksi. Yleisö kohahti. Tutkinnanjohtaja jatkoi puhumalla joulun merkityksestä ja sanomasta ja kehui, kuinka kaupunkilaiset ovat aina osoittaneet hyvyyttä ja suopeutta lähimmäisiään kohtaan. Toisista oli aina pyritty pitämään huolta kaikin mahdollisin tavoin. Kaupunkilaiset hymisivät ja nyökyttivät päätään. Tutkinnanjohtaja totesi, että nyt olimme saaneet kukin osallistua ja ottaa vastuuta yhteisömme jäsenistä. Tämä juhla oli poliisin lahja kaupunkilaisille ja moni kaupunkilainen puolestaan oli lahjoittanut vähempiosaisille. 


pikkutonttu%202%20hm.jpg


Kaupunkilaiset katselivat toisiaan hämmentyneenä, kunnes joku alkoi taputtaa ja pian kaikki olivat yhtyneet suosionosoituksiin. Sen koommin asiaan ei palattu.  Mutta useiden perheiden ovelle ilmestyi juuri ennen joulua pieni paketti tai jouluruokaa, jonka vastaanottajat kiitollisena ottivat vastaan. Niin myös ilmestyi mäyräkoirapoliisin tutkinnanjohtajan ovelle aattoaamuna pussillinen mustatorvisieniä...


Hyvää joulua mäyräkoirille, mäyräkoiranmielisille ja kaikille nelijalkaisille tasapuolisesti!


PS. Mäyräkoirapoliisin kirjanpitäjä kiinnitti huomiota tilinpäätöstä tehdessään, että poliisin autoihin oli tullut erikoisen paljon kilometrejä juuri joulun alla. Tämä oli sikäli harvinaista, että yleensä mäyräkoirapoliisit tapasivat liikkua julkisilla tai muulla tavoin, eivätkä olleet niin kovin autoilun kannattajia. Tutkinnanjohtaja itse oli hyväksynyt jokaisen ajon kuittauksella "joulumieli 2015". Kuittauksen viereen oli raapustettu pieni lepakkoa muistuttava eläin..