Jokainen (mäyrä)koira voi parantaa arkeaan ja hyvinvointiaan! Aloitan vinkkisarjan, jossa käyn läpi tärkeitä arkeen vaikuttavia asioita! Käydään ensimmäisenä läpi kerjuuseen liittyviä seikkoja. Se on tärkeä nelijalkaisen elämään vaikuttava toiminta, sisäisen ja ulkoisen hyvinvoinnin edistäjä!


KERJUUN HALLINNAN PÄÄTASOT ovat karkeasti jaoteltuna seuraavat: 


-noviisinakki: aloittelee kerjäämistä. Yleensä pennut. Hapuilevia yrityksiä katsekontaktiin. Tässä vaiheessa edistyminen on silmiinpistävän nopeata.


-kehittyvä kyrsä: kerjuun peruslainalaisuudet ovat hallussa. Osaa katsekontaktin hyödyntämisen, mutta jää monesti myös sähläämään, koska nyanssit eivät ole vielä kehittyneet.


-supersalami: Sujuvaa ja taidokasta kerjäämistä. Havainnoi tilanteita jo hyvin. Ei vielä sellaista pitkäjänteisyyttä, joka toisi parhaat tulokset.


-Pro makkara: viekas ja taitava. Osaa hyödyntää jokaisen mahdollisuuden tekemättä mitään ylimääräistä. Tilanteiden tulkitsija, ylivertainen.

Miten sitten päästään aloittelijan tasosta Pro makkaraksi - kaiken huomioivaksi makkaramanipulaattoriksi? Matka on pitkä, ja se edellyttää ainakin seuraavia seikkoja!

saisinko.jpg


1. SINNIKKYYS
Kerjäämistä on jaksettava tehdä sinnikkäästi, keinoja kaihtamatta ja väsymystä näyttämättä! On hyvä tiedostaa, että aina ei voi onnistua kerjuussa, ei edes mäyräkoira, eikä siitä pidä lannistua. Syöksyt vaan silmää räväyttämättä seuraavaan tilanteeseen, koska jossain vaiheessa onnistut sataprosenttisella varmuudella! Saaliin laatu ja määrä vaihtelee, mutta muista: kyllä leivänkannikkakin on tyhjää parempi! Sinnikkäällä yrityksellä saalis ei kun paranee ja jatkuvalla yrittämisellä opit itsekin huomaamaan ne parhaimmat paikat ja tilanteet.

Kerjääminen on enemmän taito- kuin tuurilaji. Tuurilla voit saada nuotiolta palan makkarankuorta, mutta taidolla taistelet samasta tilanteesta itsellesi kokonaisen lenkinpätkän! Muista kuitenkin, että kerjääminen ja varastaminen ovat kaksi aivan eri asiaa. Kerjääminen on arvostettua, hienovaraista ja laadukasta toimintaa, jonka hienoimmat nyanssit voi oppia vain pitkäjänteisellä harjoituksella.


2. MIELIKUVITUKSEN KÄYTTÖ
Tämä on yksi tärkeimmistä seikoista kerjuun onnistumisessa! Mitä mielikuvituksellisempia kerjuutilanteita, - paikkoja ja -mahdollisuuksia keksit, sitä suuremmat todennäköisyydet sinulla on iskeä kultasuoneen. Keksi uusia keinoja, syöksy ennakkoluulottomasti uusiin tilanteisiin ja paikkoihin ja ennenkaikkea TUNNISTA kerjäämisen onnistumisen mahdollisuudet. Jos jäät junnaamaan perinteiseen jääkaappi- ja keittiökyttäykseen, voit olla varma siitä, että saaliisi ja taitosi eivät kehity. Tsägällä saat jouluna olemattoman siivun kinkkua palkaksi siitä, että olet nuokkunut uunin edessä viisi tuntia. Kunnioitettavaa toki sekin, mutta ei mitenkään erityisen omaperäistä tai edes hankalaa. Näe sen sijaan vaivaa, ylitä itsesi! Mistä sitä ikinä tietää, jos vastaantulevalla lenkkeilijällä on metwurstipaketti anorakin taskussa tai treeneissä muilla koirilla paremmat eväät repuissa. Mieti sitä. Mutta älä valitse sitä äkäisimmän näköisen, kerrostalon kokoisen koiran eväslaatikkoa..


kerjuu.jpg


3. TOISTUVUUS
Kerjääminen silloin tällöin ei kanna parasta hedelmää! Sitä pitää jaksaa tehdä toistuvasti, löytää jokainen pienikin tilanne ja mahdollisuus herkkujen anomiseen. Mitä useammin tätä jaksat tehdä, sen parempia tuloksia saat. Toistuvuudella opetetaan ihmiset siihen, että ylimääräisten herkkujen jakaminen on normaalia, hyväksyttyä toimintaa. Se ei ole mikään harvoin tapahtuva erikoistilanne, josta täytyy tehdä numero. 


4. ILMEET JA ELEET
On eduksi olla söpö. Tämähän nyt onkin meille ihan itsestään selvää. Mutta TODELLISEN kerjuun ammattilaisen tunnistaa siitä, että luonnollisen söpöyden lisäksi otetaan käyttöön koko ilmeiden ja eleiden repertuaari! Silmien pyörittelyä, pään kääntelyä ja kallistelua puolelta toiselle, silmien kostuttamista, painon siirtämistä etutassulta toiselle, jne. Repertuaari on rajaton! Nyt kaikki harjoittelemaan omaa "kerjuutanssikuviotaan"! Muista kuitenkin yllätyksellisyys - showta pitää välillä päivittää, ettei se menetä vetovoimaansa. Tutkimusten mukaan ei ole tehokkainta vetää show aina " olen surkea ja kovin nälkäinen"- kortilla, vaan monesti kannattaa heittää peliin iloa ja meininkiä!


kumpi%20on%20minun.jpg


5. KIITOLLISUUS
Kerjuusta saatavat herkut ja huomionosoitukset ovat ylimääräistä, sitä pientä ekstraa, mikä tekee arjesta niin mukavan. Niinpä kannattaa muistaa osoittaa myös kiitollisuutensa tästä mukavasta lisästä. Vaikka lähtisit juosten herkkupalaa nauttimaan, kannattaa aina palata kiittämään - kertoa elein, ilmein tai toiminnalla, että olipas mieluisa juttu! Näin suuremmalla todennäköisyydellä pyyntösi onnistuu toistekin! Saatatpa jopa onnistua samoilla apajilla! Kiitollisuus on osa kerjäämiseen liittyvää VIEKKAUTTA  - ensin teet itsesi vastustamattomaksi, saat herkun ja vieläpä osoitat siitä kiitollisuutesi. Miten todennäköisenä näet, että sama kaava toistuu, kun toimit näin? Hyvin todennäköisenä!


YHTEENVETONA voidaan todeta, että vaikka kerjuusta järjestetään kurssejakin, jokainen pystyy oppimaan tämän taidon ominkin päin sekä taitavampia perheenjäseniä seuraamalla. KERJÄÄMINEN ON JOKAISEN KOIRAN PERUSTUSLAILLINEN OIKEUS EIKÄ SITÄ VOI KUKAAN MEILTÄ VIEDÄ POIS! Pidä siis kiinni oikeuksistasi!

- Hertta

kukkuu2.jpg