Mäyräkoiralle ja koiralle ylipäänsä nukkuminen on arjen ja juhlan luksusta - ja elinehto. Ikinä ei voi nukkua liikaa! Nukkuminen sopii aamuun, iltaan, päivään, yöhön.  Kotiin, toimistolle, mökille, kylään, autoon. Sänkyyn, sohvalle, petiin, nojatuoliin, kantokoppaan, syliin. Nukkuminen on perustarve mutta myös elämäntapa. Nukkumisen voi tehdä rennosti, huolellisesti, tyylikkäästi - kaikki tyylit ovat sallittuja. Lopputulos on tärkeintä  - levännyt, onnellinen, herättyään unesta lämmin mäyräkoira. Voiko olla hyödyllisempää tehtävää maan päällä?! 

Mitä nukkuminen on ja mitä  asioita siinä tulee ottaa huomioon?

 

nakumaha.jpg


1. Miksi nukumme? 

Mäyräkoira nukkuu, koska se voi. Ja onhan se elinehtokin. Ja koska se on niin hemmetin mahtavaa. Ihan kuin laittaisi rahaa pankkiin tai nakkia ruokakippoon. Kun keho lepää, myös mieli lepää. Unella on monia tehtäviä, kuten  vastustuskyvyn ylläpitäminen ja vireyden palauttaminen. Kunnon unien jälkeen on taas mahtavasti energiaa touhuta, vaatia huomiota ja edellyttää palvelua. Nukkumattomuus ei ole hyvästä eikä terveellistä. Liiasta valvomisesta ja huonoista unista mäyräkoira tulee ärtyneeksi ja sittenhän ei ole kellään enää mukavaa. 

 

m%C3%B6kki.jpg

 

2. Mitä uni ja nukkuminen on?

Nukkumisessa erkaannumme ulkomaailmasta tilaan, jossa reaktiot ovat rajoittuneita. Unessa emme ole tietoisia aistiärsykkeistä, vaikka aivot ovatkin toiminnassa. Mäyräkoiralla aivot ovat unen aikana aivan erityislaatuisessa tilassa: ne eivät ole niin aktiivisena kuin valvetilassa, mutta toisaalta reagoivat hyvinkin aktiivisesti sopivaan ärsykkeeseen, kuten jääkaapin oven narahdukseen tai naapurin perheen kotiinpaluuseen. Tietyt ärsykkeet taas eivät ylitä millään unitilassa olevan mäyräkoiran aivoja. Unesta ja nukkumisesta täytyy pitää erillään ns. valvenukkuminen, eli mäyräkoirien taitavasti esittämä nukkuminen, vaikka ovatkin hereillä. Tätä ne esittävät useimmiten silloin, kun tiedossa on jotakin epäkiinnostavaa askaretta.

 

syd%C3%A4ri.jpg

 

3. Nukkumapaikat ja -asennot

Nukkua voi joka paikassa. Se ei ole kuitenkaan suositeltavaa esimerkiksi kesken lenkin tai syömisen. Turvallisuusseikat tulee luonnollisesti aina huomioida ja keskittyä nukkumiseen silloin, kun siitä ei aiheudu vaaraa itselle tai muille. Mäyräkoira on tunnettu mielikuvituksellisista uniasennoistaan. Venytykset ja kiepit saattavat olla huvittavan näköisiä, mutta pelkkää huumoria ne eivät ole. Vaikka mielikuvituksesta ei lisäpisteitä saakaan, kannattaa ehdottomasti ylittää rajoja ja hakea sitä kaikkein ominta tyyliä. Mistä sitä muuten tietää, tuleeko paras uni sohvan selkänojalla, mamman polvitaipeessa vai paljaalla lattialla kevätauringon lämmittävissä säteissä? Kulkeeko henki parhaiten rinkelin mallissa, suorana pötkönä vai useammasta kohtaa taittuneena? Löytyykö paras feng shui omasta rauhasta ja omasta pedistä, vai lämpimästä ja turvallisesta kainalopaikasta? 


Entä sitten ihastuttavat oheistuotteet, kuten tuhina, kuorsaus, pierut ja tuhnut? Hyvin vapauttavaa ja rentouttavaa! Ei se ole mäyräkoira eikä mikään, joka ei vähintään silloin tällöin kuorsaa niin että lähimmäiset heräilee. Tai unissaan saalista oravaa ulisten niin että jalat vaan nytkyy. Palvelijoille ja muille kanssanukkujille kannattaa myös varhaisessa vaiheessa opettaa sietokykyä tuhnauksille: niitä tulee ja niitä menee, mutta yhteistä niille on aina se, että ne tulevat äkillisesti ja ennalta arvaamattomasti.

 

toimistolla.jpg

 

 

4. Nukkumiseen liittyvät palvelut

Mäyräkoira on oma-aloitteinen ja itsenäinen (halutessaan), mutta hyvään uneen ja nukkumiseen liittyy niin paljon tärkeitä seikkoja, että apu on tarpeen. Ei kannata yrittää selviytyä kaikesta itse. Ja miksi pitäisikään? Sitä vartenhan mäyrinkäisellä on palveluskunta! Palvelijoiden yksi tärkeimmistä tehtävistä on turvata mäyräkoiralle laadukas unipaikka ja nukkumiseen liittyvät palvelut. Näitä ovat mm. nosto-, peittely- ja kantopalvelut. Jokaisen kannattaa tarkistaa sopimuksentekovaiheessa, että myös yölliset palvelut sisältyvät sopimukseen, jotta vältytään ikäviltä yllätyksiltä. On todella ikävää istua kylmällä lattialla odottamassa sänkyynnostoa aamuyöstä kahden aikaan. Siinä tuntuu puoli minuuttiakin kovin pitkältä ajalta. Jos sänkyyn ei ole syystä tai toisesta pääsyä, ei peli ole menetetty. Siinä tapauksessa pitää ehdottomasti edellyttää kunnon pedit ja peittelypalvelu. 

 

otan%20t%C3%A4ss%C3%A4%20ettoset%20Helmi

 

5. Kun nukkuminen on vaikeata

Joskus harvoin voi olla mäyräkoirallekin nukkuminen vaikeata. Kierrokset jäävät päälle ja aktiivitaso ei lähde laskeutumaan. Yritä siinä sitten asettua aloilleen ja monesti kaiken kukkuraksi kiivastuneet palvelijat ja perheenjäsenet alkavat käydä kuumana halutessaan itse nukkua. Tärkeintä on tällöin huolehtia rauhallisista ja tarkoista rutiineista ja varmistaa, että nukkumistila- ja itse nukkumispaikka ovat rauhallisia ja rauhoittavia. Mäyräkoiralle se tarkoittaa lämmintä, vedotonta, pehmeätä, peitolla peitettävissä olevaa makuupaikkaa. Mikäli sellaista ei ole, ehdottomasti kehityskeskustelua palvelusväen kanssa. Nukkumiseen liittyvät palvelut ja niiden sujuvuus ovat erittäin merkittäviä silloin, kun nukkuminen on jostain syystä häiriintynyt. Kuka sitä nyt tyytyväisenä makoilisi ruttuisen viltin päällä tai muhkuraisella patjalla? Kamala ajatus.

 

verhossa2.jpg