Koiraa ei saa inhimillistää, sanovat koira-alan ammattilaiset. Ne fiksut, alansa oppineet teorian taitajat ovat oikeasti sitä mieltä, että koira täytyy asettaa lauman perimmäiseksi ja pahnan pohjimmaiseksi. Tällä tavalla luodaan koiralle turvallinen elinympäristö, jossa se voi viettää oikeutettua koiranelämää ilman huolta lauman johtamisesta tai muista ikävistä velvoitteista. Tiukka linja on pidettävä, vaikka nykyisten tutkimustulosten perusteella eläimet ovat todennäköisesti tunneälykkäämpiä kuin mitä on aiemmin osattu ymmärtää. Tämä tunnepuoli pätee myös mäyräkoiriin. Tosin tämänhän nyt on jokainen vähääkään mäyräkoirien kanssa tekemisissä ollut tiennyt aina.


Veikko2%20pienempi.jpg

Nykyään pitää tätäkin opastaa lehtien sivuilla ihan kädestä pitäen. Rohvessorit ja tutkijat ja elämäntapakoirakuiskaajat toitottavat, että eihän siitä mitään tulisi, että koira alkaisi laumassa määräilemään. Että nostapas minut yöllä sänkyyn, eiku laitapa sittekin lattialle, eiku nostapa tonne petiin, niin ja peittele sitten kanssa. Sehän olisi ihan loputon lista! Tällaista eivät asiantuntijat missään tapauksessa suosittele. Se on lopun alkua sellainen, että aletaan nelijalkaisia hyysätä ja niiden mielenliikkeiden ja oikkujen mukaan elämää ja arkea rakentamaan! Että nyt se katsoa minua sillä silmällä, että pieleen meni ja nyt tuli paha mieli koko kulmakunnalle ja miten tämäkin nyt hyvitellään..!


hertta%20hypp%C3%A4%C3%A4pienempi.jpg


Oletteko muuten ikinä nähneet missään ohjeessa, tutkimustuloksessa tai koiranomistajanoppaassa käsiteltävän mäyräkoiraa? Jep, tätä minäkin. Eipä sitä neuvota. Ei löydy kirjastosta hyllymetriä "Mäyräkoiran käyttöohjeet" tai "Näin elän mäyräkoiran kanssa tasapainoista elämää" tai "Parhaat vinkit mäyräkoiran palvelukseen". Ei sellaisia ole. No joo, on "apua, minulla on mäyräkoira", mutta ei siinäkään käytännön elämää neuvota. Ohjeistukset ja säännöt ja oppaat ohjeistavat toimimaan normaalin koiran kanssa. Normaali merkityksessä, noh, normaali. 


Fritz%20m%C3%A4yr%C3%A4nen.jpg


Ei kukaan täysjärkinen ihminen laita mäyräkoiraa lauman pohjimmaiseksi. Saati esittele sille joka päivä sen omaa paikkaa perheessä. Sitä kun alat alleviivata, niin voit olla varma, että saat palautetta. Välittömästi iskee mielipide makkarakoiralta. Ei kai kukaan tosissaan ajattele niin, että jättäisi palvelematta mäyräkoiran, ohittaisi sen toivomukset ja pyynnöt, käskyistä puhumattakaan? Ei mäyrinkäinen ole mikään epäinhimillistämisen harjoituskappale. Sen hermorakenne on kestävä ja luja, mutta näillä asioilla ei parane leikkiä. Kun puhutaan mäyräkoiran hyvinvoinnista, ei opiskella koira-ammattilaisten vinkkejä lauman käyttäytymisestä ja perheen arvoasteikosta. Sitä vaan palvellaan ja se tulee kuulkaa ihan selkäytimestä. Sen takia niitä opaskirjoja ei ole. Koulu on kova. Jos epäonnistut, saat palautteen heti. Se auttaa kummasti yrittämään kovemmin seuraavalla kerralla.

tynnyreill%C3%A42.jpg