Oinas 
21.3.-20.4

Eläinradan ensimmäinen merkki, oinas, haluaa olla ykkönen. Paras ja kaunein. Oinas on myös kärsimätön. Tämän on saanut tuta moni toimissaan tuumaileva ja hidasteleva palveluskunnan jäsen. Oinasmäykky kyllä innostuu, esimerkiksi makkarasta tai juustonsiivusta, mutta auta armias jos tuo nökäre ei heti heilahda lattian suuntaan. Oinas ei olekaan ihan parhaimmillaan pitkäjänteisyyttä vaativissa askareissa. Pyydäpä se istumaan paikoilleen ja odottamaan - voit olla varma, että kun selkäsi käännät, se on poistunut paikalta omiin harrastuksiinsa. Kaiken pitäisi tapahtua nyt tai ainakin heti.


Härkä
21.4.-20.5.

Härkämäyrinkäinen on leppoisa kaveri. Se rakastaa mukavuutta ja laiskottelua (kukapa mäyräkoira ei). Härkä ei tykkää muutoksista arjessaan -  olisikin suotavaa, että rutiinit toistuvat turvallisesti ja keskeytyksettä. Muutoksen pelko voi synnyttää härässä melkoista itsepäisyyttä, vaikka se perusluonteeltaan rauhallinen onkin. On aivan turha yrittää pakottaa härän merkeissä syntynyttä mäykkyä yhtään mihinkään sellaiseen, mitä se ei halua tehdä! Tällaisesta voi olla seurauksena raivokohtaus. Kun asiat sujuvat tutun kaavan mukaan, on härkä mitä miellyttävin sohvaseuralainen, joka nauttii perhe-elämästä ja koti-illoista herkkujen äärellä.
Vaikka härkä vaikuttaa laiskanoloiselta ja hitaasti lämpenevältä, on asialla toinenkin puolensa. Kun härkä päättää ryhtyä johonkin askareeseen, se on varsin sinnikäs. Ei ole kerta eikä kaksi, kun härkämäykky istuu päämäärätietoisesti jääkaapin oven alla pitkiäkin aikoja. Ihan vaan siksi, että se tietää että joku tulee avaamaan tuon taivaallisen luukun ennemmin tai myöhemmin...


maija%20pienempi.jpg

Kaksoset
21.5.-21.6.

Kaksosmäykky on rasittavuuteen asti nokkela ja vilkas. Se on aina tapahtuman keskipisteessä, oli keskipiste sitten ruokapöydällä oleva leivoslautanen tai lähimetsässä poispäin pinkova rusakko. Älykkyytensä ansiosta kaksonen ei jää tassut suorina odottamaan asioita tapahtuvaksi, vaan ryhtyy itse toimeen. Monipuolisena tähtimerkkinä kaksosmäykky on monessa mukana ja pääsääntöisesti se rakastaa kaikkia.  Näyttelyssä se todennäköisesti pussaa tuomarin ensitöikseen ja kodissaan käyviä vieraita se rakastaa kaikkia tasapuolisesti - kunhan saa olla valokeilassa. Arjessa se on tunnetusti varjoksi liimautuva perskärpänen, joka haluaa osallistua kaikkeen  - oli sitten kyseessä ruoanlaitto, siivous tai vessassa käynti. Tiedonjanoakaan ei kaksoselta puutu. Se jaksaa analysoida eri nappulamerkkien maku- ja värivivahteita yhtälailla kuin testata mäyräkoiran kestävien lelujen todellista kestävyyttä. 

Rapu
22.6.-22.7.

Ravun merkeissä syntynyt mäyris on kovanaama, jonka sisältä ja kuoren takaa löytyy kuitenkin tunteellinen ja herkkä sisus. Rapu on ilmiömäinen huomioimaan ympäristöstään muiden tunnetilat ja syöksyy lohduttamaan aina, kun uskoo siihen tarvetta olevan. Herkkiksenä se tosin saattaa myös väsähtää itse kesken kaiken, jos lohdutettavaa on liikaa. Miellyttävän herkkyytensä ohessa rapu on myös ailahtelevainen ja epäjohdonmukainen - se mikä viisi minuuttia sitten tuntui sopivan sen pirtaan varsin hyvin, voi aiheuttaa jo hetken päästä oikuttelua. Kun tunne-elämä alkaa painaa rapua liikaa, se saattaa turvautua taktiikkaan "hyökkäys on paras puolustus" - siis "mitäs jätit ne pullat siihen pöydälle, oma vikas!"


makaa%20pienempi.jpghertta.jpg

LEIJONA
23.7.-22.8.

Kukapa mäyräkoira ei haluaisi olla leijona! (Tai ehkä ei sittenkään, kissaeläin..) Leijonan merkeissä syntynyt mäyrinkäinen on varsin dramaattinen. Vaatimattomuus ei kuulu se luonteenpiirteisiin, ja ehkä juuri siksi monet pitävät sitä hyvin rakastettavana ja säteilevänä. Leijonamäykky tietää (uskoo) olevansa (ainakin sisältä) suuri ja mahtava ja käytös on sen mukaista. Jellona on usein hyväntuulinen. Hyvin tyypillisesti leijona edellyttää huomiota, kunnioitusta, palvontaa ja ekstralaadukasta palvelua - jos mahdollista, vielä enemmän kuin keskivertomäyräkoira. Jellonamäykyn arvostuksen ja kunnioituksen ansaitset huomioimalla sitä säännöllisesti lahjuksilla (kuten herkuilla, leluilla) ja teatraalisilla eleillä (kuten suurieleisellä kehumisella ja paapomisella). 


NEITSYT

23.8.-22.9.

Neitsyen merkissä syntynyt mäyräkoira on mäykyksi varsin analyyttinen  - se ei suosi pelkkää suoraa toimintaa vaikkapa herkun kerjäämisessä, vaan saattaa kuluttaa aikaa järkevimmän toimintatavan suunnittelemiseksi. Neitsyt on tarkka ja siisti - sen jäljiltä et tule löytämään murusia lattialta etkä puoliksi syötyjä luita sohvatyynyjen välistä. Neitsytmäykky on huono vastaanottamaan kritiikkiä etkä varmasti haluaisikaan pahoittaa sen mieltä naureskelemalla sen epäonnistuneille tekemisille tai yrityksille. Itsekriittinen neitsyt saattaa olla herkkä, mutta ulospäin se näyttäytyy enemmän arkuutena. Se voi olla hyvin valikoiva lähipiirinsä osalta, joten palvelusväelle saattaa tulla tiukat paikat sen tiukkojen kriteerien täyttämisessä.


syd%C3%A4ri.jpg

VAAKA
23.9.-22.10.

Vaakamäykky rakastaa kauneutta ja harmoniaa elämässään. Se on monesti hyvin miellyttävä ja rakastettava tyyppi, joka pärjää niin ihmisten kuin lajitovereidensa kanssa sosiaalisen luonteensa ansiosta. Vaaka haluaa välttää riitoja ja konflikteja, mutta esim. omassa laumassaan kuitenkin joutuu sellaisia usein sovittelemaan. Miellyttääkseen muita vaakamäykky lähtee mukaan erilaisiin askareisiin ja kiroilee sitten mielessään yletöntä kiltteyttään. Miten paljon mukavampaa olisi nytkin vedellä hirsiä peiton alla kuin patsastella palvelusväen kanssa talvipakkasessa lenkillä! Vaaka ei myöskään osaa päättää, mitä haluaa. Jos siis haluat sen säilyttävän mielenrauhansa, älä aseta sille liian vaikeita valintatehtäviä; vasemmalle vai oikealle? Sänkyyn vai sohvalle? Nakki vai makkara? Näiden dilemmojen äärellä sillä saattaa kulua tovi jos toinenkin päätöksenteossa. Vaaka ei ehkä ole omimmillaan nopeita refleksejä vaativissa harrastuksissa...


SKORPIONI 
23.10.-22.11
.
Skorpparimäykky on täynnä tunnetta ja intohimoa. Tämä tyyppi ei jätä kylmäksi! Perheeseensä se sitoutuu erityisellä vahvuudella ja edellyttää samaa luottamusta myös takaisinpäin. Mikään tylsä ja tavanomainen ei skorpionille pitkään riitä. Se myös kasvaa yksilönä erilaisten muutosten kautta. Muutokset perheessä, laumassa ja palvelusväessä, niin menetykset kuin ilonkin hetket, kasvattavat skorpionin luonnetta ja  kehittävät sen ominaisuuksia. Skorpioni tykkää tutkia asioita ja ilmiöitä. Sille suurta tyydytystä tuottaakin kaikenlainen omaehtoinen tonkiminen, kaivaminen ja pinnan alle pyrkiminen. Parhaimmillaan nämä saavat aikaan kiusallisen syviä kaivantoja, sinnekin missä se ei olisi suotavaa. Skorpioni onkin omimmillaan luonnonhelmassa.

katsoo%20pienempi.jpg

JOUSIMIES
23.11.-22.12.

Jousimiesmäyräkoira on melkoisen seikkailunhaluinen ja aina menossa. Se kun on helppo kyllästymään: asioita pitää nähdä ja kokea mahdollisimman laajalla rintamalla! Jousimies on myös hyvin tietoinen omista mielipiteistään ja tuo niitä myös vahvasti esille - jopa fanaattisesti- olivat ne sitten totta tai eivät. Älä suotta käy inttämään jousimiesmäykyn kanssa; se ei tykkää olla väärässä, eikä taatusti halua, että osoitat sen oletukset virheellisiksi. Jos se siis on sitä mieltä, että ruokaa on tänään kupissa vähemmän kuin eilen, myöntele vain ja laita sen mieliksi pari nappulaa lisää tarjolle. Jousimies voi osoittaa seikkailunhaluaan monenlaisilla uhkarohkeillakin tempauksilla. Onneksi se yleensä selviää niistäkin kuin (mäyrä)koira veräjästä, loukkaantumatta ja taas astetta kokeneempana. 

KAURIS
22.12.-19.1.

Kaurismäykky on realisti, joka tietää elämän ja arjen lainalaisuudet. Se ei elä pää pilvissä, vaan on varsin työteliäs ja perinteinen. Sen mielestä paras päivä on se, joka on samanlainen kuin edellinen (turvallinen, rutiineja toistava). Kauris ei oikein osaa heittäytyä hetkeen. Moni tilaisuus meneekin siltä sivu suun, kun se jää kieli poskessa miettimään seuraavaa siirtoa oravan loikkiessa jo valovuoden päässä... Kaurismäykky on luonteeltaan vaatimaton ja vähään tyytyvä, mutta ei pidä erehtyä luulemaan sitä kuitenkaan lapaseksi. Vaatimattomuus ja vähään tyytyminen kun ei mäyräkoiran tapauksessa tarkoita koskaan sitä mitä luulisi. Kauriin luonteen hienous lieneekin siinä, että se osaa taitavasti esittää vaatimatonta, kun samalla kuitenkin kietoo kaikki etutassunsa ympärille. 

katse.jpg

VESIMIES
20.1.-19.2.

Vesimiehen merkissä syntynyt mäyräkoira on nopea liikkeissään. Parhaimmillaan se on silloin, kun täytyy saada aikaiseksi pikaisia ratkaisuja ja ripeitä muutoksia. Kuten nopeita johtopäätöksiä ja niiden mukaista toimintaa, kun jänis loikkaa vadelmapuskasta suoraan eteen. Kyllä, vesimies on vapaudenhaluinen. Tämä yhdistettynä kekseliäisyyteen voit olla varma, että ennemmin tai myöhemmin se ottaa jalat alleen ja lähtee laajentamaan maailmankuvaansa vähintäänkin lähimetsään. Onneksi se on kuitenkin varsin sosiaalinen. Tämä piirre yhdistettynä älykkyyteen johtaa siihen, että  "routa porsaan kotiin ajaa" eli viimeistään iltaruoan aikaan se jäpittää ulko-ovella.

KALAT
20.2.-20.3.

Kalat, eläinradan viimeinen merkki. Kalamäykky haaveilee aina paremmasta ruoasta, hienommasta säästä, lämpimämmästä nukkumapaikasta. Se tuumaileva ja varsin tunteellinen. Sitä voisi kuvitella haihattelijaksi, mutta enemmänkin kyse on herkkyydestä ja hyvästä mielikuvituksesta, jota kalat mielellään käyttää. Kun asiat eivät suju kalan mieleen, sillä on taipumus alakuloisuuteen. Monesti tähän riitää ihan se liian tuulinen/sateinen/vääränlainen sää
. Kuten vaaka, kalat yrittää välttää yhteenottoja ja mieluummin sopeutuu ja tasoittelee. Se harvemmin on lauman päällepäsmäri tai suurin ärisijä. Kalassa on monipuolisesti piirteitä, joiden avulla se pystyy tekemään järkeviä ratkaisuja. Kuten että miten kannattaa perheessä ja laumassa käyttäytyä, jotta saisi aikaan mahdollisimman kestäviä ja miellyttäviä ratkaisuja - optimaalisimman määrän ruokaa, rakkautta ja muita elämän perustarpeita.

8.jpg

Julkaistu Mäyräkoiramme -lehdessä  4 / 16.