MOTTO: Ikinä ei pidä lähteä sille linjalle, että mäyräkoiran kanssa olisi joku asia yhtään sen hankalampaa tai vaikeampaa kuin jonkun muun rotuisen koiran kanssa. Yhtä lailla nää syö, nukkuu, pieree ja kakkaa siinä kuin mikä tahansa muukin hauva. Joskus myös tottelevat. Tästä syystä managerin roolissa en tunne termiä MAHDOTON  - on vain keskivaikeita asioita! 

TEHTÄVÄ: Taustana: tuli sellainen idea, että miksei mäyräkoirat voisi osallistua joukkueena rally-tokon SM-kisoihin? Lajihan on siitä mahtava, että siellä ei koiraa karvoihin katsota, jalkojen mittaa ei naureta (eipä...!), eikä persjalkojen töpötystä tehtäväradalla katsota ollenkaan kummeksuen (njaa..). No totta on se, että laji on ihanan avoin ja suvaitsevainen ja ennen kaikkea se sopii kaikille koirille. Ja vähän kömpelömmille ihmisillekin. Tosin suotavaa olisi tietenkin, että ohjaaja osaisi kävellä suht suoraan, välttäisi törmäämästä kyltteihin, ja muistaisi aika ajoin hengittää. Se on todettu, tässäkin lajissa, yllättävän tärkeäksi elementiksi se hengittäminen. Totta on sekin, että tasapisteiden sattuessa sijoituksen määrittää suorituksen nopeus – siinä kyllä persjalka ei pärjää pitkäjalkaisemmille kollegoilleen. Vaikka muuten suorituksen nopeudella ei ole tässä suurta merkitystä. Koiran olisi hyvä kulkea enemmän eteenpäin kuin alaspäin (ystäväni nenä, oi miksi otat vastaan kaikki ihanat tuoksut maanpinnasta...) ja kokea ohjaaja edes silloin tällöin hieman houkuttelevammaksi kuin kentän pinta / ihmiset ja koirat yleisössä / ihana tuomari joka seisoo tyhjän panttina kentän keskellä. Tässä vaiheessa alkoi jo epäilyttää. Niin siis mäyräkoirat..?

FAKTA: Rally-tokossa kisataan radalla, jossa on erilaisia tehtäväkylttejä. Tehtävät ovat vauhdin muutoksia, käännöksiä, erilaisia asentoja, hyppy, pujottelua jne. Rally-tokon SM-kisat rallatellaan Lakeuden Agilityurheilijoiden toimesta Seinäjoella 19.8. Saman päivän aikana kisataan niin yksilö- kuin joukkuekilpailu. Viimeinen ilmoittautumispäivä on 16.7. Siihen mennessä koirakolla tulee olla hyväksytty suoritus siltä tasolta, jossa se aikoo kisata. Kaikki joukkueet eivät mahdu mukaan, vaan koirakoiden tulosten perusteella lasketaan joukkueelle karsintapisteet. Joukkueessa tulee olla vähintään kolme koiraa – kaksi alempien luokkien (ALOkas tai AVOin) ja yksi ylemmän luokan (VOIttaja tai MEStari). 

TAVOITE: No ei siinä mitään, lähdetään kokeilemaan! Meikäläinen, Hertta Hillevi, managerin ominaisuudessa, uskon omiini kuin rusakko sammalmättääseen. Ja mites ne huippu-urheilijat aina sanoo: ”Teen omaa suoritusta”. ”Teen parhaani”. Ei voi muuta persjalkakaan! Katsotaan miten käy! Mahdutaanko mukaan ja mitä sitten tapahtuu. 

TULILINJALLA esimerkiksi: Maya, Maya. Tuo pienen mäyräkoiran kehoon syntynyt huolestunut helikopteri. Aina pyörimässä, tekemässä, menossa, huolissaan kaikesta. Päältä sitkeää karvanahkaa, sisällä herkkä sielu. Rally-tokon kisauraa takana tasan kaksi suoritusta alokasluokassa, niistä ihan messevin suorituksin 99 ja 97 pistettä. Suunnitelma oli saattaa Maija avoimeen luokkaan kesän aikana, ennen SM-kisoihin ilmoittautumista. Luontoäiti puuttui peliin ja neidillä alkoi juuri juoksu. Pari jo varattua kisapaikkaa oli peruttava, eikä sitten taida enää kannattaa heinäkuussa yrittää kiireellä suorittaa alokasta loppuun ja saada tulosta avoimesta. Eli näillä tuloksilla Maija yrittää päästä mukaan. Jos nyt jotain miinusta keksis, niin kun meikäläinen ei ole isonsiskon roolissa kertomassa mitä pitää tehdä, voi maikkupaikkulainen olla vähän ihmeissään. Plussaksi rallyyn laskettakoon pienehkö riippuvuussuhde mamiin - tuolla se istuu vessassakin pöntön vieressä tarkkailemassa (en siis näkisi karkaamista suurena uhkana). Mutta kentän tuoksut sitäkin vie! Ja entäs sitten kun sateen sattuessa kisataan sateessa! Ei tuu mittään! Eihän se hienohelma suostunut edes hiekkaan menemään makuulle! Jonkin verran saavat kesän aikana treenata ulkokenttiä.. 

 

maija%20hertta%20mayranen%204%20pienempi

 

Viljami: Charmantti vanha herra, ikää yli kahdeksan vuotta. Samoja piirteitä kuin Maijassa - kaikki pitää tehdä sata lasissa, ei silleen puolivillaisesti tai sinne päin. Viljamin tausta on tokossa, joka onkin auttanut rallyssa suuressa määrin. Nyt Viljami kisaa Voittaja-luokassa ja olisi siis meidän joukkueen ylempien luokkien koira. Viljamin eduksi laskettakoon että se rakastaa temppuja ja kehumista - aivan mainio rally-tokokoira siis! 

 

Viljami.jpg


Valde: Nuorukainen, vasta reilun vuoden ikäinen. Valde on vasta aloittamassa kisaamisen rally-tokossa, eli se tarvitsee luonnollisesti vähintään yhden hyväksytyn suorituksen tätä projektia varten. Valde on siitä näppärä, että se korjailee myös ohjaajan virheitä  -kuulostaa aivan mäyräkoiralta! "Älä tuu mitään vääriä ohjeita antamaan, tää liike tehään näin..!" Näillä herroilla toimii toi meikäläisen kirosana, eli sopa, sosiaalinen palkkaus. Että joku jaksaa motivoitua kehumisesta ja tekemisen ilosta. Meikäläiselläkin on paljon tekemisen iloa, mutta ei aina puhtaan pyyteetöntä  -taka-ajatuksena ei mulla ole kehut, vaan namit. Mutta nostan hattua tällaisille urheilijoille! 

 

Valde.jpg


Ira: Iralla on vankka kokemus - tosin vaan ihan eri lajista! Agilityssa on takana 70 kisastarttia, mutta Ira on rallatellut vasta tämän vuoden maaliskuusta. Kevään tavoitteena on painonhallinta (kuulemma molemmilla asia tarkastelussa, sekä koiralla että ohjaajalla..!), lisäksi hiotaan liikkeet ja askelmerkit kuntoon (yhtenä tärkeänä pointtina ohjaaja opettelee laskemaan kolmeen askeltehtäviä varten.. se on muuten yllättävän hankala tehtävä monelle!). Huippu-urheilijan tavoin Irallakin on treeniohjelmassa monenlaista tekemistä, muunmuassa vesiriistan treenailua. Rally-tokon säännöissä ei vissiin ole erikseen kielletty koiralla eviä, ja se mikä ei ole kielletty, on mäyräkoiran maailmassa sallittu! Nyt Iran tarttis vaan saada se vähintään yksi hyväksytty tulossa alokasluokassa.

 

Ira.jpg
 

 

Muitakin ehdokkaita on, tässä vaan alkua! Nyt seuraillaan alkukesä persjalkojen suorituksia ja katsotaan millainen voisi olla joukkueen kokoonpano. 

Hertta Hillevi, managerina tehtävässä Mission Keskivaikea. (ilmassa on suuren urheilujuhlan tuntua).


PS. Jos ihmettelet, miksen ole kisaajana mukana tässä projektissa, meikäläisellä ei ole tulosta Voittaja-luokasta, joka olisi siis edellytys meikäläisen tapauksessa. Eikä sellaista ihan äkkiä tule! hehehe