Kuten tiedämme, talviolympialaiset lähestyvät! On siellä monenlaista talvista lajia, atleettisia urheilijoita ja vauhdikasta menoa. Mäyräkoirillakin on olympiaturneensa! Niiden talviolympialaiset jatkuvat läpi ihan koko talven. Mäyräkoirien talviliikkumisen edistämiskeskus ry esitteleekin tässä nyt muutamia mäyrinkäisten talviolympialaisten lajeja.

 

Lattialämmityslankutus

Lajissa otetaan mittaa niin kestävyydestä kuin ulottuvuudesta, ja laji sopiikin ainoastaan huippukuntoisille. Lattialämmityslankutuksessa kilpailijat makaavat lattialla, luonnollisesti lämmitetyllä sellaisella, ja lankuttavat pitkin pituuttaan lattiassa. Yksikään kehonosa ei saa liikkua. Paikallapysymisen lisäksi lajissa mitataan myös ulottuvuutta ja arvostelussa huomioidaankin se, kuinka laajalle mäyrinkäinen pystyy itsensä lankuksi levittäytymään. Ei heikkohermoisille. Tuoreessa muistissa on vielä vuoden 1989 semifinaali, jossa kilpailunjärjestäjällä oli vahingossa lattialämmitys asetuksessa 15, kun virallisissa kisoissa suositellaan kymppiä. Ainoastaan yksi kilpailija suoriutui koko tehtävästä läähättämättä ja voitti näin ylivoimaisesti. Mainittakoon, että kilpailija tuli Nigeriasta.

 

joulukortti2.1.jpg

 

Sohvapaini

Varsin tunnettu talvilaji, jossa mäyräkoiran suoritus arvostellaan kahdella mittarilla: aika ja tyylipisteet. Mäyräkoiran tulee valloittaa sohva niin nopeasti kuin se on mahdollista, mutta huomioiden myös sujuvat toimintatavat. Sohvalta karkotettavien puremista tai muuta vastaavaa ei suvaita, tällaisesta toiminnasta seuraa automaattisesti hylkäys. Sen sijaan oveluus, kehonkäyttö ja huijaaminen on täysin sallittua ellei jopa arvostelussa suotavaakin. 

 

paini.jpg

 

Pussilakanasukellus

Vaativa laji, joka edellyttää tiukkaa hermoa ja rauhallisuutta. Mäyräkoirat kilpailevat nopeudessa ja puhtaassa suorituksessa - kuka löytää nopeimman ja sujuvimman reitin pussilakanan suuaukosta sisään, kierros pussilakanan pohjan kautta ja suuaukosta takaisin ulos. Vaikka kuulostaa helpolta, laji on koitunut monen mäyräkoiran kohtaloksi viimeistään semifinaalivaiheessa. Suoritusnopeus on olympiatasolla jo niin huippuluokkaa, että pussilakanaan ei parane jäädä yhtään haahuilemaan. Ja jos erehtyy reitissa ja yrittää ulos pienestä päätyreiästä, on peli pelattu.

 

Ruokaralli

Tämä on monen olympiaurheilijan lempilaji ja mikä parasta - tähän pystyy valmistautumaan läpi vuoden. Ruokarallissa kilpailijat jaetaan kokonsa perusteella muutamaan luokkaan. Tarkoitus on löytää ruoan lähde niin nopeasti kuin mahdollista. Tämän jälkeen alkaa ehkä lajin hankalin vaihe  -ruoka täytyy saada napattua itselleen tavalla tai toisella. Ovelimmat ja taitavimmat kerjääjät pärjäävät tässä! Ruoka voi olla piilossa, tai esillä mutta hankalassa paikassa tai vaikkapa ihmisen käsissä. Erittäin mielenkiintoinen laji, joka mittaa olympialaisten henkeä arvostaen kilpailijan taitoja varsin monipuolisesti. 

 

katsoo.jpg

 

Sängynkarvaaminen

Ei ole niin helppoa kuin kuulostaisi! Parhaat olympiasuoritukset ovat tuottaneet yhden yön (erän) aikana litratolkulla karvaa! Tässä lajissa punnitaan jyvät ja akanat, karvalliset ja vähemmän karvaiset. Päätavoitteena on saada tuotettua ihmisen sänkyyn mahdollisimman paljon karvaa yhden erän kuluessa. Erän päätyttyä karvat irrotetaan ja punnitaan. Luonnollisesti kilpailijat jaetaan koon ja karvanlaadun perusteella eri luokkiin. Parhaat suoritukset ovat henkistä taistelua ja tiukkaa kyljen hinkkaamista vuodevaatteisiin. Onpa tässä vuosien varrella nähty jopa aamulla kylkiään aristavia kilpailijoita, niin tiukkaa on karvaaminen ollut.

 

Ylälaudeshakki

Ylälaudeshakki on talviolympialaisten uudempia lajeja. Siinä muutama kilpailija kerrallaan lähtee ottamaan mittaa kestävyydestään ja hoksottimistaan löylyihin. Kilpailu alkaa alalauteelta ja tavoitteena on kaikkia keinoja käyttäen päästä etenemään ylälauteelle ja vallata sieltä paras paikka. Ikimuistoisimpina suorituksina muistamme toki kaikki vuoden 1997 finaalin, jossa venäläismäyräkoira kirjaimellisesti kiipesi reittä pitkin ennätysajassa ylälauteille. Aikaa sillä kului finaalin voittoon alle 20 sekuntia. Tyypillisimpiä suorituksia on kuitenkin kerjäämällä tai muutoin oveluutta käyttäen saatu nostoapu ylemmälle lauteelle. Tämän lisäksi on koko ajan huomioitava kilpakumppaneiden eteneminen. Ylälauteen parhaalla paikalla vesikiulun vieressä kun on tilaa vain parhaalle.

 

sauna.jpg