Kansainvälisen koiranjalostusliiton mukaisesti mäyräkoirien roturyhmän koirat jaetaan alalajeihin kokonsa ja karvanlaatunsa perusteella. Lyhyelläkin matikalla saadaan eri variaatiot yhteen laskien useita eri mäyräkoirarotuja.

Mutta oletko tullut ajatelleeksi, että ehkä roturyhmä 4 voidaan jaotella myös muilla kriteereillä? Kennelliiton alainen poikki- ja salatieteellinen tutkimusryhmä on tehnyt oman rotujaottelunsa mäyräkoirista. Se perustuu siihen, miten mäyräkoirat toimivat arjessa ja itselleen ominaisimmassa ympäristössä. Tutkijat huomauttavat kuitenkin, että mikään yksilö ei ole puhtaasti vain yhden rotutyypin edustaja, vaan siinä voi olla ja todennäköisesti onkin piirteitä muistakin rotumääritelmistä. Ja onhan näitä muitakin, tässä nyt muutamia alalajeja... Kiteytettynä voidaan todeta, että mäyräkoirasta on moneksi... Löydätkö näistä omasi?

 

Peräpukamamäyräkoira. Joka kodin ehtiväisiä hengettäriä. Mukana kaikessa mitä tapahtuu. Juuri kun kuvittelet saavasi olla hetken yksin, tämä putkahtaa jostain esiin. Usein ovat hyvin aktiivisesti mukana kaikissa kodin askareissa, mutta välillä osallistuvat vain istumalla ja tuijottamalla. Osallistumista toki sekin. Nämä ovat kiinnostuneita siivouksesta (haluavat osallistua mm. imurointiin ja lattioiden pyyhkimiseen kukin omalla tavallaan), ruoanlaitosta (erittäin sitkeitä ja kiinnostuneita keittiön tapahtumista), käsitöistä (viehtyneitä lankoihin, puikkoihin, kankaisiin ja muihin kiinnostaviin materiaaleihin) jne. Jopa saunan pesu on näille ylivoimaisen kiehtova asia ja haluavat osallistua siihenkin tavalla tai toisella. Pukama on siis aina mukana - koskaan et ole yksin askareissasi.

 

imurointia.jpg

Peräpukamamäyräkoirat haluavat osallistua kaikkeen. Ei ole sellaista askaretta, joka ei olisi niiden avun arvoinen. Osallistumisensa ohessa vaativat monesti myös huomiota.

 

Pussilakanasukeltajamäyräkoira. Nämä yksilöt löytävät joka paikasta aina mäyräkoiran mentävän aukon. Ne eivät tunnu näkevän valoa tunnelin päässä, vaan puskevat aina kohti pimeyttä. Erityisen usein näitä tapaa pussilakanan tiiviissä syleilyssä. Suuntavaisto ei pussilakanasukeltajilla ihan toimi, ne osaavat kyllä ryömiä yhteen suuntaan, mutta takaisinpäin on jo huomattavasti vaikeampaa. Yleensä ne yrittävät käyttää jotakin vaihtoehtoista poistumisreittiä, josta seuraa hankalia tilanteita. Ollaan jumissa villapaidan hihassa ja pussilakanan kulma-aukoissa. Jos pussilakansukeltajassa on mielensäpahoittajamäyräkoiran piirteitä, seuraa ikäviä tilanteita jos näille jumiin jääneille yksilöille erehtyy naureskelemaan.

 

pediss%C3%A4.jpg

Pussilakanasukeltajat löytävät kyllä sisäänmenoaukon, mutta poispääsy onkin sitten vaikeampaa.

 

Saniteettimäyräkoira. Viihtyvät wc-tilossa, kylpyhuoneissa, erityisesti tiloissa joissa on lattialämmitys. Hakeutuvat tilaan monesti perheenjäsentensä perässä. Suorittavat ilmeisesti jonkinlaista saniteettitoiminnan laadunvalvontaa. Eivät jää mielellään toiselle puolelle ovea perheenjäsenensä kanssa, vaan änkeävät pienimpäänkin kopperoon perässä. Eivät osaa pienessäkään huoneistossa olla yksin, eivätkä pidä siitä, että ovi suljetaan niiden edestä. Saattavat aiheuttaa perheenjäsenissään hieman vaivautuneisuutta tarkkaillessaan wc-toimintaa, mutta varmaankin jokin tehtävä niillä siinä on. Huonona päivänä saattavat varastaa WC-paperirullan. Erityisen sosiaalisia. Peräpukaman alalaji.

 

.veski.jpg

Saniteettimäyriäisen elämäntehtävä on vielä vähän arvoitus. Uskotaan, että se on peräpukaman alalaji, jolle on erityisen tärkeätä pitää ovet avoinna kaikkialle.

 

Sohvaperunamäyräkoira. Karvanlaadusta ja koiran koosta riippumatta hyvin yleinen rotu. Perunoiden suosikkipaikka kotioloissa on sohva ja kaikki muut pehmeät, ihmistenkin suosimat leposijat. Näitä ei pidä mikään poissa sohvilta, nojatuoleista, divaaneilta ja sängyiltä. Jos eivät pääse niihin itse, edellyttävät nostopalvelua.

Kaikki kokoluokat, karvanlaadut ja värit sallitaan perunoissa. Muoto muistuttaa yleensä lepotilassa puikulaperunaa. Myös munkkirinkelin mallia tavataan usein. Sohvaperunat saattavat ojentautua joissain tapauksissa myös horisontaalisesti hyvin pitkiksi. Myös hassuja, painovoimaa uhmaavia asentoja tavataan. Vievät yllättävän paljon tilaa. Kanssaeläjille on kiusallista se seikka, että perunat voivat olla aika pahoja kaasuntuottajia. Tämä yhdistettynä ahtaisiin tiloihin sohvilla voi aiheuttaa sen, että perheenjäsenet joutuvat poistumaan paikalta. Saattaa myös olla, että tämä on sohvaperunan tarkoituskin sen havitellessa lisää tilaa mieluisasta lepopaikasta. Hajusta huolimatta harmittomia.

 

Raili%20Kurten.jpg

Sohvaperunat osaavat valtaamisen taidon. Ken ahterinsa nostaa jne...Kuvan koiria ei syytetä kaasuntuotannosta.

 

Säänkestävämäyräkoira. Melko harvinainen, mutta pirun sitkeä rotu. Säänkestävillä veri vetää ulos ja luontoon, tuli taivaalta sitten mitä tahansa. Toimivat yleensä hyvin metsästyskoirina ja rodunominaisissa tehtävissä. Säänkestävältä puuttuu kokonaan sisäänrakennettu sääasema, joka puolestaan kelkkamäyräkoiralla (katso alla) toimii hyvinkin vahvasti. Tästä puutteesta on tavallaan tullut säänkestävälle etu, koska moni arvostaa näitä nimenomaan tämän säänkestävyyden ja reippauden takia.

 

s%C3%A4%C3%A4nkest%C3%A4v%C3%A4t.jpg

Säänkestävät ovat iloisia reippailijoita, joita eivät Suomen sääolosuhteet paljon hetkauta. 

 

Kelkkamäyräkoira. Perässä vedettävä, ei itse-ohjautuva. Ominaisuuksiltaan mahdollisimman kaukana säänkestävästämäyräkoirasta. Kuten saunamajureilla, näilläkin on eräs sisäänrakennettu ominaisuus, nimittäin sisäinen sääasema. Sääasema on sikäli erikoinen, että anturin ei tarvitse olla ulkotilassa, kun kelkka jo saa tiedon synopseihinsa, mikä vallitseva säätila on. Useimmiten näiden ei tarvitse edes poistua peiton alta selvittääkseen ulkona vallitsevan ilmanalan.

Vain tietynlainen säätila sopii kelkoille. Silloin ne saattavat ulkoilla ja liikkua hyvinkin rivakasti ja mielellään. Iloiseen liikkumiseen liittyy erityisesti vapaana oleminen. Mikäli sää on vähän huonompikin, nämä yleensä toimivat vapaana ollessaan. Kun tällaisen kytkee, se heittäytyy helposti kyljelleen. Myös tassujen kohottelua ja muita protestin merkkejä näkyy usein silloin, kun säätila, mielentila, ilmankosteus, pilvien muoto tai naapurin rouvan pusakan väri on kelkalle epämieluisa.

 

kelkkam%C3%A4yr%C3%A4koira.jpg

Kelkkamäyräkoira on talouden paras ilmanpuntari ja meteorologi. Ei tarvitse säätiedotusta vaivautua katsomaan eikä sälekaihtimia avaamaan, nämä kyllä tietävät.

 

Muskettisoturimäyräkoira. Kaikki yhden ja yksi kaikkien puolesta- mäyräkoira. Laumassa alkavat muistuttaa toisiaan ja juonivat asioita keskenään. Musketit toimivat ja puhaltavat yhteen hiileen saavuttaakseen päämääränsä. Jos tekevät porukalla jotain kiellettyä ja jäävät siitä kiinni, ovat kuitenkin helposti narauttamassa kaverinsa. Eli siinä mielessä tavallaan muskettiperiaate ei toteudu. Kaikilla yksilöillä on tosin yleensä niin pettämätön pokerinaama, että huonommankaan idean alullelaittajaa harvemmin saadaan selville.

Muskettisotureita kutsuttiin aiemmin joukossa tyhmyys tiivistyy- mäykyiksi, mutta kun asiaa tutkittiin tarkemmin, huomattiin, että muskettisoturit nimenomaan eivät ole tyhmiä, vaan taitavia luonnenäyttelijöitä. Viihtyvät erilaisissa läjissä ja muissa läheisissä kokoonpanoissa. Hankala ryhmä sohvaperunoina, vievät valtavasti tilaa.

 

Pari%20Hanna%20Kaisa%20Kiuru.jpgMinna%20Kangaskoski%20kolme%20koiraa.jpgKirsi%20Virkki.jpgHeli%20Laine%20karkkarit.jpg

Muskettisoturit juonivat keskenään mitä milloinkin. Viihtyvät läjissä, mutta välillä tulee yhteenottojakin.

 

Saunamajurimäyräkoira. Sekoitetaan välillä saniteettimäyriäiseen, mutta on eri tapaus. Saunamajurit hakeutuvat löylyhuoneeseen ja ylälauteelle eivät niinkään seuran ja laadunvarmistuksen takia, vaan kehoa hellivän lämmön takia. Usein yllättävän sitkeitä yksilöitä lämmönsietokyvyltään. Saattavat olla lauteilla ensimmäisenä ja poistuvat viimeisenä. Etevimmät osaavat jopa piilottaa läähättämisen, joka monesti on merkki kanssasaunojille nostaa saunamajuri alas lauteilta.

Omaavat sisäänrakennetun systeemin, jonka avulla tietävät, milloin kiuas on päällä. Oli sitten kyse puilla lämmitettävästä tai sähkökiukaasta. Osaavat myös huomauttaa asiasta, jos talonväki ei ymmärrä aloittaa saunomista tai unohtavat tulla nostamaan lauteille. Välillä taitavimmillekin saunamajureille sattuu vahinkoja, ja menevät jonottamaan kylmän löylyhuoneen eteen. Saattavat ottaa tästä nokkiinsa.

 

saunoja.jpg

Ei lämmin luita riko, tuumii saunamajuri ja vaatii päästä ylälauteille.

 

Vahtimäyräkoira. Vahtivat kaikkea. Eivät pidä siitä, että pihalla liikkuu joku. Oli se sitten naapuri, joulupukki, räkättirastas tai ufo. Eivät myöskään pidä siitä, että pihalla seisoo joku, kuten tatti tai lastenrattaat. Ilmoittavat mielipiteensä vaihtelevin tavoin, mutta yleensä ääneen. Joulun aikaan tavataan erityisen paljon kinkkuvahtimäyräkoiria, joka on yksi vahtimäyräkoirien alalaji.  Yllättävän sitkeitä ja pitkäjänteisiä. Kaikki värit ja karvanlaadut tavattu. Saattavat jopa puolustaa saalistaan.

 

vahti.jpglaiturivahti2.jpg

Vahtimäyräkoira on yleinen. Ne pitävät silmällä ja korvalla kaikkea poikkeavaa ympäristössään. Eikä se tarvitse niin poikkeavaakaan olla. Jouluisin kotitalouksissa näkee paljon kinkkuvahteja. Uskomattoman sinnikkäitä.

 

Kuivauimarimäyräkoira. Kuivauimareilla on aina jotain kadoksissa. Ne etsivät jatkuvasti ja ovat yleisilmeeltään hyvin huolestuneita ja tyytymättömiä. Kuivauimarin tunnistaa parhaiten siitä, että se saattaa maata kyljellään pitkiä aikoja puolittain sohvan tai tv-tason alla ynisten ja änisten ja ähkien. Kaikki jalat tekevät uintiliikettä.

Kuivauimari luulee olevansa litteämpi kuin mitä se todellisuudessa on. Avaruudellinen hahmotuskyky on siis puutteellinen. Päivästä toiseen se kuvittelee mahtuvansa tiloihin, jotka ovat hyvin kaukana se ulottuvuuden ulkopuolella. Mikäli perheenjäsen osoittaa sille sohvan alta jonkin esineen, on tuo tavara taas hyvin pian samassa paikassa sohvan alla ja kuivauimari kyljellään kauhomassa sen perään. Rasittavuudeltaan ykkösluokkaa.

 

kuivauimari.jpg.

Tämä "kuivis" ei ole vielä littaantunut lattian ja sohvan väliin, mutta elkeet ovat selvät.

 

Mielensäpahoittajamäyräkoira. Mielensäpahoittajat herättävät ristiriitaisia tuntemuksia. Ne ovat herkkiä yksilöitä, joka tuntevat oikeutensa ja rutiininsa. Ne eivät pidä siitä, että niiden maailma järkkyy. Mielensäpahoittaja voi yhdessä hetkessä olla hyvin herttainen ja hyväntuulinen ja seuraavassa hetkessä tihkua pyhää vihaa. MPM:t haluavat, että asiat sujuvat niiden mielen ja toiveiden mukaan. Niille ei tulisi naureskella eikä niitä tulisi vähätellä. Nämä toiminnot saavat niiden pahoittumisen vaan yltymään. Tämä ryhmä muodostaa suurimman Liiton asiakaskunnan. Ovat hanakasti esittämässä reklamaatioita ja valituksia. Raskas herkemmälle kanssaeläjälle.

 

mielens%C3%A4pahoittaja.jpg

Mielensäpahoittajalla on mielipide herkässä. Se haluaa asioiden etenevän sille itselleen suotuisalla tavalla. Herkkähipiäinen.

 

Mestarimäyräkoira. Nimestään huolimatta mestarimäyräkoirayksilöt eivät oikeastaan ole erityisen hyviä missään lajissa. Ne saattavat olla hieman hitaita ja haahuilevia, mutta luonteeltaan usein hyvin rakastettavia ja miellyttäviä. Katse on harvoin kovin syvällinen, mutta sitäkin ystävällisempi. Mestarimäyräkoiran tunnistaa helposti sen ulkoisesta olemuksesta, eleistä ja ilmeistä: se on samanaikaisesti kuin maailmanvoittaja, pohjoisen pallonpuoliskon metsästysmestari ja universumin naistenmies. Itseluottamusta ei puutu.

 

ilme.jpg

Mestarit ovat usein hyväntahtoisia ja ehkä hieman yksinkertaisia kavereita. Ne luottavat itseensä kuin kallioon.

 

Mullemuonaamäyräkoira. MMM:t ovat ikuisesti ja alati nälkäisiä. Niiltä puuttuu täysin kylläisyyspoimu aivoista. Niiden tärkein elämäntehtävä arjessa on tarkkailla ja etsiä tilanteita, joissa ylimääräinen herkkupala olisi todennäköinen tai edes mahdollinen. Mulle muonaa - koira on aina siellä, missä käsitellään tai säilytetään ruokaa. Etevimmät yksilöt vaikka tanssivat ripaskaa ylimääräisen herkun eteen.

Mullemuonaamäyriäisissä on usein psyykkisiä manipuloijia, jotka pystyvät automaattisesti laajentamaan silmiään teelautasen kokoisiksi ja tuijottamaan hievahtamatta kohdetta, jolla on ruokaa hallussaan. Tässä on ilmeisesti tarkoitus saada kohde heltymään tai kokemaan syyllisyyden tunnetta. Näillä on erittäin herkistynyt kuulo- ja hajuaisti. Jääkaapin oven avaaminen on täysin mahdotonta ilman, että teelautaset ovat sadasosasekunnissa ilmestyneet taaksesi. Tyhjiöpakatun leikkelepaketin avaamisesta purkautuva suojakaasu saa myöskin muonamäyriäisen alta aikayksikön ilmestymään tilanteeseen. On jopa huomattu, että pelkkä jääkaapista pimeään huoneistoon kajastava valo herättää nämä unesta. Kyllä, nämäkin nukkuvat välillä, mutta ns "muonanunta" - niiden keho on siis koko ajan valmiina ruokaärsykkeille.

 

j%C3%A4%C3%A4kaapilla2.jpg