Pääsääntöisesti ihminen kiintyy kaikkiin lemmikkeihinsä. Se on aina paras lähtökohta ihmisen ja lemmikin väliseen kanssakäymiseen ja toimivaan arkeen. On kuitenkin kiistaton tosiseikka, että kiintymys mäyräkoiraan on erityisen vahva. Jos joku on sattunut persjalan huusholliinsa hankkimaan, huomataan piankin kiintymyksen nopea vahvistuminen. Mäyräkoiraa paapotaan, hellitään, otetaan syliin ja sänkyyn, lellitään. Sitä rakastetaan, siitä ollaan syvästi huolissaan. Miksi juuri mäyräkoira herättää erityisen vahvoja kiintymyksen tunteita? Kaikella kunnioituksella, mitenkään huomiota herättävän uljas se ei ole ulkonäöltään, eikä siihen rodusta tietämätön kiinnittäisi huomiota koirapuistossa tai muussa vastaavassa tilanteessa. Siis ulkonäkönsä uljauden puolesta. Huomaamattahan sitä ei toki voi olla äänenkäytöllisistä syistä. Kun taas rotuun hurahtanut näkee mäyräkoiran joka paikassa. Vesilätäkön muodossa, poutapilvessä, bussin ikkunasta vilaukselta kolmen kilometrin päässä. 

 

katsoo%20laiturilla.jpg

Miksi siis mäyräkoiran elämäänsä ottanut muodostaa niin nopeasti siihen varsin tiiviin kiintymysuhteen? Asiaa voisi selittää aistien kautta. - Ihminen aistii elämää ja ympäristöään jatkuvasti. Tietynlaiset aistiärsykkeet tuntuvat vaikuttavan vahvemmin kuin toiset, mäyrinkäistiedekeskuksen tutkija toteaa. Eli tietyt aistiärsykkeet saavat ihmisessä aikaan vahvoja positiivisuuden, onnen ja ilon tunteita. Yllättävää kyllä, tutkimusten mukaan juuri mäyräkoirat lähettävät näitä erittäin positiivisia aistiärsykkeitä lähimmäisiinsä. 

 

m%C3%A4yr%C3%A4set%20aitalla2.jpg

 

Näköaisti

Monien mielestä mäyräkoira on hieman hassun, omituisenkin näköinen pitkine runkoineen ja mataline jalkoineen. Mutta kun silmä on tottunut ja suhde on päässyt alkuunsa, ihminen ei näe mitään kauniimpaa elollista maan päällä. Mikä virtaviivainen kroppa! Miten tehokkaasti hyödynnetyt pienet kilot! Miten kauniit, sielukkaat silmät! Ja niin edelleen, niin edelleen. Ihminen näkee mäyräkoirassa suuren kauneuden, käytännöllisyyden, jalouden, herttaisuuden. Kaiken samassa paketissa. Mäyräkoira on oppinut evoluution myötä taidon kääntää heikkoudet vahvuudekseen - ihminen esim. näkee matalat persjalat hurmaavan suloisina töppöjalkoina ja huvittavan pitkän selkäosuuden käytännöllisenä mahdollisuutena mahdollisimman laaja-alaiseen yhtämittaiseen silitykseen.

 

kerronsalaisuuden22.jpg

 

Hajuaisti

Mäyräkoira erittää ihmisilleen onnellisuutta herättäviä feromoneja. Mäyräkoiriin hurahtanut haistaa persjalan kilometrien päästä. Pentuna ne erittävät tassujensa pohjista popcornin tuoksua. Vähän vanhemmalla iällä ne tuoksuvat vaan kerta kaikkiaan vastustamattomalta. Ihminen ei voi olla haistelematta mäyräkoiran vatsaa, turkkia, kuonoa. Vaikka mäyräkoira olisi kierinyt siinä ihtessään, ihmisen hajuaisti vastaanottaa ainoastaan mäyräkoiralle vahvasti ominaisen, miellyttävän tuoksun. Välillä toki esimerkiksi koiran karattua ja palattua reissultaan hieman patkaisena, saattaa ihmisen mielialasta johtuen tuoksun perillesaaminen olla hankalaa. Tällöin ihminen saattaa oikeasti haistaa karmean kakan hajun. Nämä ovat onneksi harvinaisia tilanteita.

 

katsoo2.jpg

 

Kuuloaisti

Mäyräkoiran päästämät äänet ovat taidokkainta sinfoniaa ihmisen korvissa. Sen moninaiset äännähdykset, ulinat, haukut ja rähinät herättävät ihmisen kuulokeskuksessa välittömästi hellyydentunnetta ja tarvetta suojella mäyräkoiraa. Rotuun rakastunut voisi kuunnella tätä ihanaa äänten sekamelskaa tunnista toiseen. Joissain harvinaisissa tapauksissa on havaittu ihmisiä, jotka eivät jostain syystä koe mäyräkoiran ääntelyä pelkästään positiivisena asiana. Näillä ihmisillä on ilmeisesti jotakin vikaa kuuloaistissaan. Tällöin on todennäköisesti korvan karvasoluissa kasvu- tai muita häiriöitä tai ne ovat virittyneet väärälle taajuudelle.

 

naurattaa.jpg

 

Tuntoaisti

Ihminen pystyy ihollaan ottamaan vastaan monenlaista informaatiota ympäröivästä maailmasta. Mäyräkoiran tarjoamat tuntoärsykkeet ovat vertaansa vailla. Niihin liittyvä tutkimustyö on vielä kesken, mutta se voidaan jo todeta, että tuntoaistin tarjoamat tuntemukset ovat erittäin vahvoja. Sen lisäksi, että mäyräkoira on lämmin, pehmeä ja syliin otettavissa, sen on todettu herättävän erittäin positiivisia tuntemuksia ihmisen kehossa tuntoaistin kautta. Tässä mäyräkoira on todella vahvoilla: tuntoaisti lähettää aivoille tietoa hyvin laajalta alueelta, kuten ihmisen sormenpäistä, kasvoista jne. Näin ollen jopa yöllä kasvojen päälle ryömivä mäyräkoira aiheuttaa ihmisessä vai suunnatonta hellyyden ja onnen tunnetta.

 

kummastuttaa2.jpg

 

Makuaisti

Ihmeellistä kyllä, ihminen ei ole kovin tehokas tai taitava erottamaan erilaisia makuja toisistaan. Hajuaisti toimii vahvassa yhteydessä makuaistin kanssa, eli makuaisti on riippuvainen hajuaistista. Ollakseen niinkin kömpelö käyttämään makuaistiaan ihminen on kuitenkin yllättävän näppärä mitä tulee mäyräkoiran ruokavalion tulkintoihin. Pelkästään mäyräkoiran tarjoaman kasvopesun perusteella ihminen pystyy määrittelemään, mitä koira on syönyt, käyttämällä maku- ja hajuaistinsa yhteistyötä. Tämä on omiaan lähentämään ihmisen ja mäyräkoiran suhdetta ja kiintymystä  - salaisuuksia kun ei ole. Tulkinnat toimivat luonnollisesti myös toisinpäin. Tunnetusti moni koiran aisteista on ihmisen vastaavia aisteja tehokkaampia. On siis turhaa yrittää hotkia mäyräkoiralta salaa kaapin ovien takana välipaloja. Se kyllä haistaa ja maistaa ne, syödytkin.

 

Mäyräkoiran ihmisessä aikaansaama onni, ilo ja positiivisuus on kiistaton fakta. Nakkikoira on erikoistunut tuomaan itseään tykö ihmisen kaikkien eri aistien kautta ja on itse asiassa erittäin taitava tässä toiminnassa. Miksi kuitenkin välillä sen tekemiset saavat ihmisen myös repimään hiuksia päästään? Tämä onkin mielenkiintoinen kysymys. Seuraavan tutkimuksen aihe lieneekin, miksi mäyräkoirat onnistuvat myös ärsyttämään kanssaeläjiään niin vahvasti...Tämän hetkisen tiedon mukaan näyttäisi siltä, että ihmisessä on tällöin vikaa. Mäyräkoirassa kun sellaista harvoin on.