Käsi sydämelle; oletko välillä ajatellut, miten mukava olisi harrastaa mäyräkoiran kanssa vaikkapa tottelevaisuuslajeja? Tai että muutamat arkitottelevaisuuteen liittyvät asiat olisi kiva saada koiralle opetettua, jonka jälkeen ulkoilu, muiden koirien kohtaaminen ja arki ylipäänsä olisi helpompaa. Jonkinlainen peruskunnioituskin olisi hyvä koiralla olla, ymmärrys siitä, että sinä ihmisenä olet perheen pää ja määrittelet toiminnot taloudessa?

 

Lue tarkkaan alla olevat Mäyräkoirain Liiton lähettämät ohjeet!

 

hyppy.jpg

 

KOHTA 1. Katso peiliin. Näetkö siellä kauttaaltaan vahvan, kärsivällisen, elämää nähneen tai muutoin kokeneen ihmisen, jolla tiedät olevan sisäistä ja ulkoista vahvuutta koviinkin tilanteisiin? Oletko varma siitä, että peilissä näkyvä henkilö on kovapintainen ja valmis kohtaamaan hyvinkin hankalia tilanteita, takapakkeja ja pettymyksiä?

Mikäli vastasit EI, siirry suoraan kohtaan 9.

 

KOHTA 2. Mikäli jostain syystä koet, että sinussa on sisäistä ja ulkoista vahvuutta hakata päätä betoniseinään, niin olepa hyvä vaan. Ota jääkaapista nakinpalanen. HUOM. Sinun ei tarvitse ERIKSEEN kutsua mäyräkoiraa paikalle, se tulee kyllä. Älä siis suotta vaivaudu suunnittelemaan koiran kutsumiseen jotain kivaa käskysanaa. Se tulee kyllä paikalle, jos otat nakkipaketin esiin. Ja jos ei tule, tarkista nakkiesi päiväys.

 

makaa1.jpg

 

KOHTA 3. Näytä mäyräkoiralle nakinpalaa. Todennäköisesti se läsähtää takapuolelleen pelkästä järkytyksestä, että et vaan heitä sille nakkia. Kiitä koiraa, kun se istui. Tämä on mäyräkoiran toiminnan sieppaamista ja siitä palkitsemista. Tässä mäyrinkäinen siis silkasta ihmetyksestä putoaa pyllylleen ja kiittelet sitä kovasti kun se osasi toimia niin hienosti. Kyllähän se pian osaa yhdistää herkun istumiseen. Helppoa!

 

KOHTA 4. Kun olet muutaman kerran harjoitellut keittiössä mäyräkoiran toivotun toiminnan sieppaamista nakin avulla, huomaat, että sinut on itse siepattu. Vai etkö ole muka huomannut, kuinka mäyräkoirasi katseesta jo laahustat jääkaapille, otat nakit esiin, odotat että koira istuu ja heität nakin? Mietipä siis vielä, kuka ehdollisti ja kenet... Unohda siis tämä, ennen kuin on liian myöhäistä.

 

tytt%C3%B6B31.jpg

 

KOHTA 5: Kokeile mäyräkoiran ohjaamista haluamaasi käytökseen. Ota käyttöön kosketusalusta. Laita alustan päälle pieni merkinantokello, josta päältä painamalla tulee kilahtava ääni. Aluksi palkitset mäyrinkäistä herkulla kun se vaan katsoo alustan suuntaan. Vähitellen vaadit enemmän, ja palkitset vasta, kun koira koskee alustaa jne. Kun toimit määrätietoisesti, pian mäyrinkäinen osaa painaa tassullaan tai kuonollaan kelloa.

 

KOHTA 6. Nyt onkin jo sitten liian myöhäistä. Voit olla varma siitä, että mäyräkoira painelee kelloa jatkuvasti halutessaan huomiosi;  nakkia, syliin, sohvalle, ulos tai saunaan, muutamia toimintatapoja mainitakseni. Ja kun laitat kellon piiloon, kosto on suloistakin suloisempi. Koston jäljet voit löytää esim. sängystäsi tai sohvalta. Unohda siis mäyräkoiran ohjaaminen, ellet halua päätyä hermoraunioksi.

 

siivous3.jpg

 

KOHTA 7. Sheippaamisessa haluamme mäyräkoiran ajattelevan itsenäisesti. Se ei todellakaan ole ongelma, sillä nämä velikullat todellakin osaavat ajatella itsenäisesti ja yhdistellä asioita pelottavan loogisesti - kunhan ne siitä jotenkin hyötyvät. Tämä voi siis olla hyvinkin toimiva tapa kouluttaa mäyräkoiraa. Anna siis koiran keksiä itse haluamasi asia! Ja muokkaa vähitellen toimintaa haluttuun suuntaan niin, että aina palkitset onnistumisesta, mutta samalla korotat vaatimustasoa. Esimerkiksi opetat mäyrinkäisen noutamaan pallon ja palauttamaan sen sinulle. Ensin palkitset palloon päin katsomisestakin, sitten ehkä palloon koskemisesta, pallon ottamisesta suuhun jne. 

 

KOHTA 8. Ongelmansa kyllä tuossakin on. Sheippaamalla aikaansaadut "muistijäljet" koiran mielessä ovat hyvin vahvoja. Nyt kun olet muokannut mäyrinkäisellesi tuollaisen toimintatavan, olet varmaankin varautunut siihen, että seuraavat vuodet toimit vain ja ainoastaan pallopoikana/tyttönä. Voit olla varma, että palloa pukkaa joka tuutista, siinä ei auta vaikka telkasta tulisi Salatut Elämät tai nukkuakin pitäisi. Sinä olet halunnut, että pallo tuodaan, ja sinä sen sitten heität ja jokaisesta palautuksesta muistat kiitellä ja palkita. Capiche?

 

varvikossa.jpg

 

KOHTA 9. YHTEENVETONA. Jos kerran haluat niin kovasti "harrastaa tottelevaisuuslajeja" koiran kanssa, niin ymmärrä seuraava asia: kun seuraavan kerran selailet hiirenkorville kulunutta koiraopustasi tai selaat internetissä erilaisten koirarotujen kuvia ja luonneanalyyseja, hyppää herran tähden yli mäyräkoirista. Unohda koko nelosryhmä. Miten paljon koiria jää jäljelle vielä muihin roturyhmiin! Kun teet netissä "mikä koira minulle sopii" -testejä, älä huijaa! Älä väitä, että haluat olla perheen pohjimmainen ja palvelija, jos kerran haluat touhuta ihan muita asioita. Älä kaunistele luonteenlujuuttasi, pysy totuudessa.

Muista, että mäyräkoira on ERITTÄIN FIKSU. Se tulee taatusti oppimaan ja muistamaan kaiken, mitä sille opetat, ja sinä kannat siitä vastuun. Muista, että mäyräkoira ei tottele sinua siksi, että se on niin palvelusaltis, vaan siksi, että se saa jotakin hyötyä toiminnastaan. 

 

KOHTA 10. MITÄ JATKOSSA? Unohda koirankoulutus ja tottelevaisuustreenit. Keskity olennaisiin asioihin. Keskity OMAN palvelusi laatuun. Kehitä ja kouluta ITSEÄSI ja toimintaasi mäyräkoiran palvelijana. Siinä sinulle tärkeätä tehtävää, johon keskittyä. Merkittävää ei ole se, osaako mäyräkoirasi leikkiä kuollutta tai käydä käskystä maahan makaamaan tai ohittaa lenkkipolulla rähisemättä vastaantulevan koiran. Mitä väliä sillä on mihinkään? Tärkeätä arjessa on se, miten nopeasti sinä omaksut roolisi mäyrinkäisen hoitajana ja palvelijana. Sillä mitä nopeammin roolisi opit ja omaksut, sen helpommalla pääset. Piste.

 

Lähde: Mäyräkoirain Liitto, mäyräkoirien luotettava edunvalvoja. (josta välillä kysellään, voiko mäyräkoiraa ihan oikeasti kouluttaa. Ja Mäyräkoirain Liiton vastaus kuuluu; ei voi. Se on mäyräkoira joka kouluttaa).