Mäyräkoirien etuja ajava Mäyräkoirain Liitto on saanut paljon palautetta palvelijoita koskevasta ohjeistuksesta, ja Liitto onkin päättänyt päivittää ohjeistuksen. Palautteen perusteella lipsumista on tapahtunut vähän liian laajassa määrin, joten tämä on samalla hyvä muistutus jokaiselle mäyräkoiran kanssa asuvalle, sen palvelijalle, sen kanssa samaa ilman hengittävälle tai muuten vaan mäyräkoiran vaikutuspiirissä elävälle ihmiselle siitä, miten asiat hoidetaan.


Reija%20Vilmi%20Rajala%20studiot%20Tampe

Kuva: Reija Vilmi, Rajala Studiot, Tampere.


YLEISTÄ. Tarjoa ainoastaan ENSILUOKKAISTA palvelua. Ensiluokkaisuus on laaja käsite. Mieti omalla kohdallasi kaikki palvelun aspektit kuntoon. Tärkeitä huomioitavia asioita on esim. se, että ainoastaan mäyräkoiralla on oikeus murjottaa ja osoittaa mieltään niin halutessaan ja kun tilanne niin vaatii. Palvelijan tulee palvella alttiisti, kyseenalaistamatta ja vähäeleisesti. Huomioi myös palvelun laatu: se tulee näkyä koko ajan ja kaikessa.


1. AAMU. Älä herran tähden herätä mäyräkoiraa kukonlaulun aikaan! Järjestä elämäsi niin, että mäyrinkäinen voi levätä rauhassa ainakin kohtuullisen pitkään. Poikkeukset sallitaan, mikäli sinulla on hyvä syy sellaiselle. Tosin hyvittelyä voidaan tarvita melkoisen paljon, että tilanteesta selvitään.

Mikäli sinun on ns. pakko nousta aikaisin aamulla, tee tilanteesta mäyräkoirallesi mahdollisimman miellyttävä. Ole itse rauhallinen ja luo ympärillesi seesteistä ilmapiiriä. Näin mäyräkoiran on hyvä heräillä uuteen päivään. Ehdottomasti suositellaan vieri- ja kainalohoitoa, ainakin vapaa-aamuina. Suositeltava kerta-annos ainakin puoli tuntia vähintään kahdesti viikossa.

Älä odota, että ulkoilu on reipasta, energistä tai hyväntuulista aamuisin, varsinkaan mikäli sää on epäsuotuisa. Epäsuotuisaksi sääksi lasketaan kova tuuli, tuuli väärästä ilmansuunnasta, puhuri, trombit, vesi-, räntä-, lumi-, rae- ja alijäätynyt vesisade, pakkanen, halla, kostea/märkä maa, puista putoava vesi, sumu, märät lehdet, jää, hiekkamyrsky, katupöly, liian kovaa tai korkealta paistava aurinko jne. muutamia mainitakseni. Mikäli omistat sateenvarjon, se pidetään avattuna koiran yläpuolella sään niin vaatiessa.

kaverit4.jpg


2. PÄIVÄ. Ei ole suotavaa, että käyt toisen palveluksessa. Mutta tämä on kuitenkin hyväksyttävää, mikäli sen seurauksena mäyräkoiran elämänlaatu, kuten lelulaatikon ja ruokakupin sisältö, paranee. Missään tapauksessa toisen tahon palvelukseen ei saa jäädä päivittäin liian pitkäksi aikaa. Pienet poikkeukset sallitaan, mutta silloin tulee hoitaa palvelijalle pätevä sijainen tai ottaa mäyräkoira mukaan. Tämä tosin tarkoittaa sitä, että palvelija joutuu päivän aikana palvelemaan sekä mäyräkoiraansa, että työnantajaansa. Tämä koetaan monesti turhan rankaksi, erityisesti se mäyräkoiran osuus.

Mikäli olet päivisin (tai jokin muu aika vuorokaudesta) poissa kotoa, mäyräkoirasi ulottuvilta siis, on erittäin tärkeätä valmistella kotiin jäävän mäyräkoiran aika tarkoin ja huolellisesti. Huolehdi, että tarjolla on raikasta vettä, turvallisia leluja ja luita ja ennen kaikkea useita houkuttelevasti aseteltuja petejä, joista mäyrinkäinen voi aina valita sen mieluisimman. Tämä on erityisen tärkeätä, mikäli ei ole esteetöntä ja turvallista kulkua sohvalle ja sänkyyn. Suositellaan, että hoidat ajanvietteeksi kotiin jäävälle mäyräkoirallesi myös seesteistä ja rauhoittavaa musiikkia. Mikäli tämä ei onnistu live-musiikkina, hätätilanteessa hyväksytään myös esim. radio.


longue.jpg


3. ILTA. Ilta on mäyräkoiran kulta-aikaa. Erityisesti, jos olet päivän toisen palveluksessa, olet tavallaan mäyrinkäisellesi velkaa koko kuluneen päivän. Joka tapauksessa, aina kun olet poissa kotoa, olet sen jälkeen velkaa mäyräkoiralle. Pidä huoli siitä, että velkaa ei kerry liikaa. Siitä saattaa mäyräkoira pahoittaa mielensä. Suunnittele siis aina vapaa-ajalle mukavaa yhteistä tekemistä. Tosin mikäli mäyräkoira on väsynyt ja haluaa levätä, peru kaikki suunnittelemasi. Aina mennään mäyräkoiran ehdoilla! Tämä pitäisi olla itsestään selvää.

Mukavaa hyvittelyä koirallesi esim. työpäiväsi jälkeen on ulkoilu, leikkiminen ja yhteiset harrastukset, kuten pallon poimiminen sohvan alta. Pääasia että mäyräkoirasi pääsee toteuttamaan itseään ja nauttimaan sinun jakamattomasta huomiostasi. Vähintä mitä voit tehdä, on antaa täysi huomio rakkaalle mäyrinkäisellesi, niin se voit ymmärtää, että olet täällä ainoastaan sitä varten. Tämä tuo koirallesi turvallisuuden ja jatkuvuuden tunteen!


luu.jpg


4. YÖ. Mäyräkoiran palvelija on sitä koko ajan - lomaa ja lakisääteisiä taukoja ei ole. Älä suotta valita palvelualojen ammattiliittoon, sitä on jo yritetty. Ota ja kanna vastuusi, kun olet sen kerran halunnut. Jos peitto on yöllä huonosti, kyllä se tilanne tulee hoitaa kuntoon. Rem-uni tai mikään muukaan tilanne ei ole pätevä syy kieltäytyä peiton asettelusta yöaikaan.

Sinusta voi tuntua siltä, että mäyräkoira nukkuu. Mutta se voi nukkua ns. mäyränunta, josta se voi olla nopeasti taas hereillä ja tarvita palveluitasi. Älä itse provosoi nukkuvaa mäyräkoiraa, eli älä missään nimessä turhaan avaa jääkaapin ovea. Ennen kuin mäyräkoira käy yöunille, huolehdi, että sinulla on kaikki, mitä tarvitset jääkaapista ja ylipäänsä keittiöstä. Ei ole suotavaa käyttää keittiötä silloin, kun mäyräkoira nukkuu, koska tällainen epäammattimainen käytös voi vakavasti häiritä koiran unta ja elintärkeän levon saantia.

Mikäli olet mäyräkoiran manipulointiohjelmassa vielä jossain muussa vaiheessa kuin vaiheessa neljä, huolehdi, että mäyräkoiralla on useita turvallisia, lämpimiä ja peitolla varustettuja nukkumapaikkoja. Älä lähde yhden paikan varassa liikkeelle, vaan varmista, että on useita vaihtoehtoja, joista mäyräkoiran on mukava valita haluamansa paikka.

Mikäli olet jo käynyt manipulointiohjelman läpi, ja mäyräkoirasi nukkuu sängyssä, huolehdi sen hyvästä unesta yön läpi. Mikäli näet, että mäyrinkäisellä on kuuma, vähennä peittoja - ja tietenkin päinvastoin. Kun se haluaa vaihtaa yön aikana asentoa ja paikkaa sängyssä, tarjoa auliisti tilaa. Mäyräkoiran uni on tärkein asia, jota sinun öisin tulee vaalia. Mahdut kyllä itse pienempäänkin tilaan, kun mäyräkoirasi hakee hyvä uniasentoa.


Yhteenveto. Kuten huomaat, mäyräkoiran palveleminen ei ole ydinfysiikkaa. Mutta se vaatii tiettyjen laatukriteerien täyttämistä ja ehdottomasti sitä, että olet täydestä sydämestäsi asiassa sisällä. Mäyräkoiran kanssa ei olla eikä eletä puolivaloilla. Ethän sinäkään odota rakkaalta mäyrinkäiseltäsi yhtään sen vähempää!

Istuu.jpg