Oikeasti, mäyräkoiraa ei käsketä. Sille voi esittää TOIVEITA, miten joku asia olisi hyvä tehdä. Sitä voi PYYTÄÄ tekemään jotakin toivottavaa. Tai pyytää olemaan tekemättä jotain. Joka tapauksessa, mäyräkoira tekee aina lopullisen tulkinnan. Et siis koskaan tiedä, mikä lopputulema pyynnöilläsi on.


hertta%20pentu2.jpg

TULE, TÄNNE

Epätoivoinen yritys kiinnittää vastakkaiseen suuntaan pomppoilevan tai näennäisesti hoomoilaisena seisoskelevan mäyrinkäisen huomio (oikeastihan se on aina skarppi, mutta pystyy helposti esittämään ymmärtämätöntä). Tilanteessa ei ole merkitystä sillä, kuinka kovaa huutaa. Tai millä äänensävyllä. "Tule" ja "tänne" ovat termejä, jotka mäyräkoira tutkimusten mukaan ymmärtää ja sisäistää kaikkein huonoimmin. Myös kuulolla voi olla jotakin tekemistä termin tulkinnassa. Tosin, kun mäyräkoirien kuuloa on testattu, on yllättäen huomattu, että ne reagoivat myönteisesti "tule" ja "tänne" kutsuihin silloin, kun tarjolla on selvästi jotakin hyödykettä, kuten ruumiinravintoa. Eli ne näyttäisivät kuulevan, mutta juuri sellaisissa tilanteissa, jotka ovat niille hyödyllisimpiä. Myös naapurin koiran haukahdukset ne näyttäisivät kuulevan aivan mainiosti syöksyessään ääneen suuntaan, mutta ihmisen kutsuhuudot samassa tilanteessa eivät ylety aivojen kuulokeskukseen. Tämä on tutkijoille vielä mysteeri. Tule, tänne ja muiden vastaavien kutsujen sijaan onkin järkevämpää laittaa itse jalkaa toisen eteen ja edetä mäyräkoiran suuntaan. Paljon helpommalla pääsee niin (jos vaan vauhti jaloissa riittää).


maija%20katsoo.jpg

PAIKKA, ODOTA

Paikoillaan pysymistä tarkoittavat termit toimivat mäyräkoiralla hyvin vaihtelevasti. Varsinaisesti tämä pyyntö ei edellytä mäyrinkäiseltä mitään erityistä asentoa tai suorittamista - silti se on yksi hankalimmista termeistä. Mäyräkoiraa ei voi millään mittarilla väittää yksinkertaiseksi saati tyhmäksi - odottaminen tai paikallaan pysyminen on sille kuitenkin äärimmäisen hankala tehtävä. Jos sanot sille "paikka" juuri kun se kerjää intensiivisesti osaansa pöydällä olevasta ateriasta, voi olla varma, että pyyntösi toimii. Eli joo, tavallaan helppoa. Mutta kun pyydät mäyräkoiraa odottamaan tai pysymään paikoillaan silloin, kun pihan poikki pomppii rusakko, keittiössä narahtaa jääkaapin ovi tai eteisessä kolahtaa ovi, pyynnölläsi ei ole mitään virkaa. 


IRTI

Tärkeä termi koiramaailmassa. Sanoja voi olla tietenkin monia, mutta pointtina se, että koira päästää irti jostakin minkä se on napannut tai mihin se on tarttunut. Ei kovin suurta onnistumisen mahdollisuutta mäyräkoiran kanssa. Kun se loikkii onnesta soikeana löytämänsä ihana raato suupielistä roikkuen, "irti" on vaan tuulen huminaa puiden latvoissa. 


marjastaa2.jpg

SEIS

Kuten "irti"-käsky, "seis" on todella käyttökelpoinen. Se, että saa koiran pysähtymään missä vaan tilanteessa, voi olla todellinen henkivakuutus. Kaikkein parhaiten mäyräkoiralle toimii käsky "seis" silloin, kun se on narun päässä. Ja toinen pää narusta kiinni jossakin pitävässä, kuten vaikka ihmisen kädessä. Kun narun pää tulee vastaan, "seis" toimii yllättävän hyvin, jopa mäyräkoiralla.


ISTU, MAAHAN

"Istu" on maailman tyhmin käsky mäyräkoiramaailmassa. Miksi mäyräkoiran pitäisi istua? Koska kaikki muutkin koirat istuvat käskystä? Istuminen on epäluonnollinen asento mäyräkoiralle - ainakin käskystä. Se retkottaa lonkkalepoa tai kyttää jääkaapin edessä tiiviissä tassuistunnassa tai kurottelee sohvapöydälle mangustin tyyliin. Mutta että käskystä istuminen, ei järkeä. Ei mäyräkoirasta istuttamalla saa edes mitään erityisen näyttävää ilmestystä. Paljon huomiota herättävämpi se on seistessään neljällä jalalla. Tai kylki litteänä sohvatyynyä vasten maatessaan.
Maahanmeno on vähintäänkin yhtä tyhmä ajatus. Mäyräkoira kyllä menee makuulle kun se sitä itse haluaa, eli hyvinkin usein. Mutta että pyynnöstä? Harvemmin. Maassa makoilu voi olla myös varsin epäkiitollista touhua mäykylle. Jos maa on märkä / kostea / kurainen / röpelöinen / kylmä jne., on suorastaan rikollista pyytää mäyräkoiraa käymään siihen herkän hipiänsä kanssa pötköttämään. Eikä se sitä kyllä tekisikään.


IMG_8305.jpg

ANNA TASSU

Oikeasti, käyttääkö joku tätä mäyräkoiraan? Vitsinä ehkä... mutta ei kai kukaan tosissaan oleta, että mäyräkoira ojentelee jalkojaan pyynnöstä kohti ihmistä? Hah. Jos pyytäjän kädessä on lihapulla tai makkaranpalanen, saattaa mäyrinkäinen läväyttää tassunsa vasten kämmentä. Mutta tässä on kyllä kyse ihan jostain muusta kuin suloisesta pikkukoiran kättely-yrityksestä. Jos ei makkara hyvällä kämmenestä irtoa, seuraava isku on jo kovempi, kannattaa varautua.


EI

No, ei on ei. Se tarkoittaa eri kielillä aina yhtä ja samaa asiaa  - älä, lopeta, lakkaa heti, älä edes kuvittele..! Tutkimusten mukaan monet mäyräkoirat jopa suostuvat ymmärtämään tämän pyynnön. Ilmeisesti se on riittävän lyhyt, yksiselitteinen ja yleensä ääneen todettuna varsin napakka. Huomioitavaa kuitenkin on, että "ei" on harvemmin "ei" ensimmäisellä kerralla ilmaistuna - ensimmäisen ei:n kuultuaan mäyräkoira saattaa vilkaista, miten tosissaan sen esittäjä on. Keskimäärin kolmannen ei:n kohdalla sen monttu saattaa loksahtaa auki ja se jää odottamaan että mitä tästä nyt seuraa. 


pennut10.jpg

PERKELE ja muut vastaavat sekalaiset pyynnöt

Tutkimusten mukaan perkele ja muut jopa painokelvottomat pyynnöt ovat usein käytössä mäyräkoirien kanssa. Useammin kuin muiden rotujen edustajien kanssa kommunikoidessa. Vaikka termien kirjo on hyvin laaja, näille tuntuisi olevan yhteistä se, että niillä ilmaistaan suuria tunnekuohuja ja jopa epätoivon purskahduksia. Kun mikään muu pyyntö ei tule mieleen, saattaa suusta pärskähtää satunnainen termi vahvalla tunnelatauksella. Lienee turha mainita, että onnistumisen mahdollisuudet näilläkin termeillä on kohtuullisen surkeat. Ainoastaan jos mäyräkoira hämmentyy ennen kuulumattomasta sanasta tai sen sisältämästä hyvin vahvasta tunnelatauksesta, se saattaa hetkellisesti jopa vaivautua vilkaisemaan tilannetta. Tosin näitä tilanteita on tutkimuksissa havaittu varsin vähäisesti.