1.  Mäyräkoira on itsepäinen kuin perkele.


Sanotaan, että  mäyräkoira on itsepäinen ja omanarvon tunteva. Sitä voi yrittää houkutella tekemään asioita, mutta loppujen lopuksi se tekee ja toimii kuitenkin kuten itse parhaaksi näkee.  Ja tekee sitä, mistä parhaan palkinnon saa. 
Mäyräkoira on reipas ja itsevarma. Hirveen kiva kaveri kotiin ja harrastuksiin. Ja voitaisiin jo vähitellen lähteä siitä, että se ei ole itsepäinen. Mitä itsepäisyys edes tarkoittaa? Itsepäisyys kuulostaa huonolta piirteeltä, sellaiselta tyypiltä joka hakkaa päätään seinään. Ei mäyräkoira ole ollenkaan sellainen. Mäyräkoira on ennenkaikkea MÄÄRÄTIETOINEN. Se kuulostaa jo heti paremmalta. Määrätietoinen mäyrinkäinen osaa ilmaista, jos joku asia ei ole sen mieleen. Määrätietoinen mäyräkoira tietää, mitä haluaa ja pystyy tavoittelemaan haluamiaan päämääriä. Välillä ehkä hieman muiden toiveita talloen ja kenties keinoja kaihtamatta, mutta silti - määrätietoisuus, se on hyvä ja tavoiteltava piirre! 


miettii%20pienempi.jpg

2. Mäyräkoiralla on iso ego.


Mäyräkoira on pieni koira, jolla on kokoonsa nähden liian suuri ego.  Ei, kyllä se ego on ihan normaalin kokoinen perusego, ei ole luonto jakanut eri kokoisia minuuksia sattumanvaraisesti sinne tänne. Mutta  se ego on ängetty pakettiin, johon se ei järkevästi mahdu. Siinä mielessä se olisi lähtökohtaisesti voinut olla vähän pienempi, mikäli vaan se olisi ollut mahdollista. Tai edes pyöreä kulmistaan eikä sellainen kantikas mikä aina ottaa kiinni joka paikkaan. Tulee sellainen tunne välillä, että mäyräkoiran kanssa eläessään sitä yrittää tunkea kantikasta palikkaa pyöreästä reiästä laatikkoon. No joka tapauksessa, liian pienten kuorien sisällä kuplii kovin paljon näkemyksiä, omia ajatuksia ja toimintamalleja.  Välillä ne sieltä pirskahtelee iloisesti yli äyräiden. Kuten siinä kohtaa, kun syöksytään pomppimaan tasajalkaa ja huutamaan naapurin dobermannin nenän alle, kun "se katsoi väärällä tapaa".


3. Mäyräkoira kulkee omia polkujaan.


Ei se mitään mitättömiä kinttupolkuja kulje. Sille pitää tehdä lumikolalla tai vähintään lumilapiolla omat reitit, että se suostuu menemään talvella lumen keskelle pissalle.  Lämmitys polulle olisi suositeltava, mutta punaisilla matoillakin on kuulemma pärjätty. Omia polkuja mäyräkoira voi mennä korkeintaan hyvissä olosuhteissa maailmankaikkeuden tasapainon sekä paikallisen jäniksen osuessa oikein sopivasti kohdalle. Silloinkin oman polun viehätys pääsääntöisesti haalistuu varsin pian, erityisesti jos ruoka-aika on lähellä. Joillain yksilöillä on nähtävillä omat polut myös esimerkiksi silloin, kun kynsisakset kaivetaan esiin.


maija%20pienempi.jpg

4. Mäyräkoiraa ei omisteta, sitä palvellaan. 


Tai kyllä sen voi omistaa, paperilla. Mutta kuka sanoo ääneen missään piireissä, että omistaa mäyräkoiran tai mäyräkoiria? Ei kukaan. Mäyräkoiria vaan on, niitä kerääntyy kotiin kun ensimmäiselle oven raottaa. Todetaan vitsinä sukulaisille, että ollaan mäyräkoiran palvelijoita. Nauretaan päälle remakasti muiden mukana niinkuin hassummallekin jutulle, mutta syvällä sisimmässä tiedetään, että silleen se juuri on. Fakta mikä fakta. Ei sitä välttämättä moni ulkopuolinen ymmärrä. Mäyräkoira vaatii niin paljon koko ajan, että turha siinä on pyristellä. Jokaiselle mäyräkoiran kanssa elämänsä jakavalle kehittyy erityinen mäyrinkäistunto. Sen avulla persjalan tuntemuksia seurataan ja tarkkaillaan ja yritetään pysyä ajan tasalla. Koska se on kaikille osapuolille kaikkien mukavinta, että pysytään ajan tasalla. 


5. Mäyräkoira on mielensäpahoittaja.


Nykytutkimusten mukaan koira ei kykene osoittamaan mieltään. Ei se häpeä tekemiään tihutöitä. Eikä se myöskään koe mustasukkaisuutta. Kaikki hienot kyvyt on koirista pois tutkittu.
Montako mäyräkoiraa näihin tuloksiin on tutkittu? Tai montako mäyräkoiran palvelijaa on puolimakaavassa asennossa syväanalysoitu ja magneettikuvasta läpi vedetty? Miksi mäyräkoiralle olisi annettu pötkömäinen ulkomuoto, joka paikkaan pussaamaan mahtuva pitkulainen nokka sekä kooltaan laskiaispullan möhkäleitä vastaavat teelautassilmät, jos niillä ei olisi mitään merkittävää tarkoitusta? Ei, kyllä tässä on nyt taustalla erityiskykyjä, joita erityisesti mäyräkoirille on annettu syntymälahjana. Joka muuta väittää, on puusilmä. 


tuumii2pienempi.jpg