Pirkanmaan mäyräkoirapoliisi piti tiedotustilaisuuden tänään kunnantalolla. Tällä viikolla sattunut "mansikkakakkutapaus" on herättänyt kiinnostusta ja keskustelua. Valistuneet kansalaiset ovat esittäneet havaintojaan ja huomioitaan rikokseen liittyen ja vaatineet kovaan ääneen asian perinpohjaista selvittämistä. Mäyräkoirapoliisi ei voinut muuta kuin tulla yleisön eteen.

Tiedotustilaisuuden aluksi tutkinnanjohtaja esitteli pääpiirteissään rikoksen ominaispiirteet. Kyseessähän oli räikeä tapaus, jossa pöydälle jäänyt muropohjakakku tärveltiin talonväen siirryttyä vähäksi aikaa pihan puolelle. Kakku oli lattialla käyttökelvottomana, ilman kermapäällystettä ja hillot puoliksi syötynä. Tutkintaryhmä teki pian läpimurron asiassa, kun paikalta löytyi tallentava videovalvonta. Monilta osin rikos katsottiin nopeasti loppuunkäsitellyksi.

Näin ei kuitenkaan ollut. Valistuneet kansalaiset ovat lähestyneet poliisia huolestuneena - miten näin hatarilla perusteilla voidaan väittää, että valvontakamerin kuvissa esiintynyt henkilö on todellisuudessa rikoksen takana? Valvontakameran nauha on osin heikkolaatuista. Sattuipa niinkin, että nauhavastaavalla putosi lounasmaksalaatikot vhs-nauhuriin sillä seurauksella, että juuri kriittinen kohta nauhoituksesta turmeltui. Kuvista näkee, että huoneistossa on liikehtinyt vieras, hattupäinen henkilö rikoksen arvioidulla sattumisajankohdalla.  Maksalaatikkopitoinen nauha ei kuitenkaan todista (ainakaan enää tässä vaiheessa), että juuri tämä tyyppi olisi tärvellyt kakun. Jostain syystä poliisi ei ollut ottanut alkuperäisestä nauhoitteesta heti kopiota, ehkä siksi, että heillä sattuu olemaan ainoastaan yksi vhs-nauhuri.

 

Muunmuassa näiden epätarkkojen kuvien perusteella ei voida vielä vetää johtopäätöksiä siitä, että kuvissa näkyvä henkilö on osallinen mansikkakakun ja tunnelman tärvelemiseen.

kamera4.jpg

 

 

kamera3.jpg

 

 

 

kamera2.jpg

 

Tutkinnanjohtaja myöntää myös, tosin pitkin hampain, että mäyräkoirapoliisin oma tutkijaryhmä on saattanut epähuomiossa sotkea todistusaineistoa rikospaikalla. Erään kansalaisen epäilys tästä aiheutti lisätutkimuksia, ja huomattiinkin, että ryhmän omat jäsenet olivat syöneet kakusta loput mansikat, sekä kerrosten välissä olevan banaani- mansikkahilloseoksen. Osa huoneistossa olevista tassunjäljistä olikin siis tutkijaryhmän aikaansaamia.

Tämä tieto herätti tiedotustilaisuuden kuulijoissa kohahtelua. Suurimman kohahduksen aiheutti kuitenkin tutkinnanjohtajan tunnustus siitä, ettei tuntemattomaksi jäänyt vieraiija oikeasti ollut pieraissut huoneistossa, vaan tämä kyseenalainen tuhahdus olikin sattunut oman tutkijatiimin jäsenelle. DNA-tutkimus nimittäin paljasti, että pieru kuului aamupalaksi jäätelöpallon syöneelle tiimin jäsenelle, joka olikin valitellut mahanpuruja aiemmin päivällä.

Epäselväksi jää siis edelleen tämän erikoisia piirteitä saaneen rikoksen synty ja syyllinen tai syylliset. Kävikö huoneistossa joku muukin kutsumaton vieras kuvissa näkyvän tyypin lisäksi? Saattoiko hattupäinen henkilö ollakin ns. hyvällä asialla, ajamassa tiehensä varsinaista rikollista? Voidaanko mäyräkoirapoliisin toimiin enää luottaa?

Tutkinnanjohtaja poistui tiedotustilaisuudesta vastaamatta yhteenkään kysymykseen. Ovella hän tyytyi vaan toteamaan, että tapauksen selvittely jatkuu ja että kakku oli hyvää.